INTERNAȚIONAL / După aproape un secol, Barcelona se desparte de coridele cu tauri

După aproape un secol de coride, Plaça de Toros Monumental din Barcelona va găzdui duminică ultima luptă cu tauri din regiunea catalană, anunţă agenţiile EFE şi Associated Press. Sunt aşteptaţi să sosească la ultima coridă circa 20.000 de împătimiţi ai acestui spectacol. Începând cu 1 ianuarie 2012 intră în vigoare legea care interzice coridele pe teritoriul Cataloniei. Legea a fost aprobată anul trecut de parlamentul catalan, după ce activiştii care apără drepturile animalelor au strâns 180.000 de semnături în favoarea ei.

Dar criticii acestei iniţiative susţin că legea nu a fost adoptată pentru apărarea animalelor, ci ca un gest ostil faţă de Spania al susţinătorilor independenţei Cataloniei. Legea a declanşat o dezbatere naţională asupra acestei manifestări tradiţionale spaniole care a inspirat în creaţiile lor artişi şi scriitori ca Goya, Picasso şi Hemingway.
La ora actuală, susţinătorii coridelor caută soluţii pentru abrogarea legii sau cel puţin pentru ca această interdicţie să fie adoptată şi de alte regiuni din Spania. Printre alternativele pe care le au în vedere se află apelul la Curtea Constituţională, întârzierea aplicării legii, sau strîngerea de semnături chiar cu ocazia spectacolului de duminică, prin care să se susţină o iniţiativă în faţa Congresului pentru declararea coridelor ca Bun de Interes Popular şi pentru abrogarea legii de interzicere a lor.
Arena Monumental, inaugurată în anul 1914, este unica unde au loc coride în regiunea catalană. Este a doua regiune din Spania care a scos luptele cu tauri în afara legii, după Insulele Canare în anul 1991. Nu există deocamdată indicii că şi alte regiuni din Spania ar dori sa le urmeze exemplul. În ciuda tradiţiei coridelor, popularitatea acestora a scăzut în ultimii ani. În regiunea catalană acest declin a început odată cu sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco în anul 1978 şi pe măsura intensificării naţionalismului catalan şi a respingerii valorilor tradiţionale spaniole.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.