Te afli aici: Acasa » Fără categorie » Pentagon: Arsenalul SUA este format din 5.113 focoase nucleare

Pentagon: Arsenalul SUA este format din 5.113 focoase nucleare

Arsenalul nuclear american era format la sfârşitul lui septembrie 2009 din 5.113 focoase nucleare, a anunţat luni Pentagonul, care a dezvăluit astfel informaţii până în prezent clasificate, într-un demers de transparenţă în cadrul unei conferinţe pe tema neproliferării la New York.

“În numele eforturilor de neproliferare, este important să sporim transparenţa privind arsenalele”, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Nici o statistică oficială referitoare la dimensiunea arsenalului nuclear american nu a fost disponibilă din 1961.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a salutat această iniţiativă în cadrul conferinţei privind revizuirea Tratatului de neproliferare de la ONU.

“Este în interesul securităţii noastre naţionale să fim pe cât de transparenţi posibil privind programul nuclear al Statelor Unite. În opinia noastră, acest lucru ar genera încredere, îi va determina pe cetăţeni să înţeleagă ce încearcă să întreprindă preşedintele (Barack) Obama şi administraţia sa”, a precizat ea.

Washingtonul a luat în ultima perioadă mai multe iniţiative pentru a conferi credibilitate promisiunii preşedintelui Obama privind o lume fără arme nucleare.

Statele Unite au semnat cu Rusia un nou acord START privind reducerea numărului de arme strategice.

Un oficial american şi-a exprimat speranţa că acest gest va determina alte ţări să furnizeze mai multe informaţii despre propriile arsenale.

“Sper ca alte ţări să urmeze exemplul. Ne-am dori mai multă transparenţă din partea Chinei. Există foarte puţine informaţii în privinţa programelor şi proiectelor lor”, a precizat oficialul, sub protecţia anonimatului.

Această cifră de 5.113 focoase nucleare, care include armele nucleare americane desfăşurate, nedesfăşurate, strategice şi nestrategice, “reprezintă o reducere de 84 la sută comparativ cu arsenalul maxim (31.255) de la sfârşitul anului fiscal 1967”, în timpul Războiului Rece, anunţă Pentagonul.

În privinţa armelor strategice, incluse în statistică, numărul acestora s-a diminuat în 2009 cu 90 la sută faţă de 1991, dar numărul lor precis rămâne secret.

Arsenalul nuclear american nu cuprinde în schimb armele nucleare scoase din uz sau pe cale de a fi dezmembrate.

Potrivit Pentagonului, “în perioada 1994-2009, Statele Unite au renunţat la 8.748 de focoase nucleare” şi urmează să scoată din uz “mii de arme nucleare suplimentare”.

Potrivit unui oficial american din cadrul Departamentului Energiei, Washingtonul vrea să le dezmembreze “până la începutul următorului deceniu”.

Statisticile publicate de Pentagon par a confirma estimările făcute până în prezent de specialiştii din domeniul dezarmării, care evaluează arsenalul Statelor Unite la 9.000 de arme nucleare, dintre care 5.000 pregătite pentru a fi lansate.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus