Te afli aici: Acasa » Fără categorie » Primaveri modificate

Primaveri modificate

Dacă în urmă cu ceva timp se făceau doar referiri la schimbările climatice, azi trăim acest fenomen. Pe glob acesta urmează un traseu sinuos. Urmărind vegetaţia şi comportamentul animalelor specialiştii au concluzionat că problemele de mediu apărute se succed cu o viteză mai mare decât cea preconizată. Observaţiile legate de aceste schimbări sunt evidente mai mult primăvara. În multe locuri de pe glob, în această perioadă înflorirea plantelor a avut loc cu aproape două luni mai devreme faţă de perioada normală. În Anglia unii arbori, precum stejarii, au înfrunzit cu mult înainte de normal. În Asia, pomii fructiferi sunt deja în floare. În acest caz apare un decalaj, de exemplu, între activitatea insectelor polenizatoare şi înflorirea pomilor, fapt ce duce la perturbări în ciclul firesc al activităţilor ce se desfăşoară de zeci sau sute de ani.

         În ultimii ani, la noi în ţară s-a observat că iarna îşi intră serios în atribuţiuni pe la sfârşitul lui ianuarie, iar prin martie, aprilie termometrele arată temperaturi de vară. S-au înregistrat treceri bruşte de la temperaturi scăzute la temperaturi ridicate, ceea ce duce la perioade foarte scurte de primăvară.

         După unele statistici, la nivel mondial, schimbările climatice reprezintă a doua problemă gravă după sărăcie.

         Fiecare locuitor al planetei poate contribui la diminuarea efectelor schimbărilor climatice. Pentru aceasta  efortul de a informa populaţia trebuie să fie intens. Mulţi dintre europeni au declarat în sondaje că au luat personal măsuri de combatere a schimbărilor climatice, iar dacă  efortul lor ar fi general ar putea exista un impact real asupra schimbărilor de climă. Ei estimează că trebuie să existe un numitor comun universal: schimbarea comportamentului faţă de mediu. În diferite zone ale planetei locuitorii sunt pregătiţi să cheltuiască mai mult pentru energiile verzi, de exemplu, în Danemarca şapte din zece cetăţeni sunt pregătiţi să investească mai mult pentru acestea. În Suedia doi din trei cetăţeni sunt pregătiţi pentru acestea. În Portugalia, Malta, Bulgaria sau România numai doi sau trei locuitori din zece ar fi dispuşi să investească în energiile eco.

Cercetările privind schimbările climatice scot în evidenţă şi o încălzire a temperaturii medii cu peste 0,74 grade Celsius. Ultimii 11 ani au fost cei mai călduroşi ani din şirul celor 150 trecuţi, de când s-au urmărit aceste evenimente.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus