Te afli aici: Acasa » Internațional » 70 de ani de dansuri romanesti la Aletea (Elek), in Ungaria

70 de ani de dansuri romanesti la Aletea (Elek), in Ungaria

 
La data de 09 septembrie 2017 consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni, a participat a ampla manifestare prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea ansamblului de dans popular românesc la Aletea (Elek), din judeţul Bekes.
Manifestarea a fost organizată la Sala Sporturilor din oraş, de către Autoguvernarea Românească din localitate cu sprijinul Primăriei locale şi al mai multor instituţii. CG Gyula a susţinut şi încurajat această manifestare. Evenimentul a fost deschis prin cuvântul adresat de către preşedintele autoguvernării locale, Gheorghe Bagy, el însuşi dansator şi mentor al formaţiei artistice.
Manifestarea a oferit publicului prezent un regal de dansuri tradiţionale, oferit de către 12 echipe de dans popular din Ungaria, de la Debrecen, Szarvas, Mezobereny, Gyumoendrod s.a. Pe scenă au evoluat şi ansamblurile româneşti din Chitighaz şi Gyula.
Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul oferit de către cei sărbătoriţi,  „Echipa de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea”, în care evoluează şi  ultimul membru fondator al echipei care se află în viaţă, dl. Petru Sabău.

La eveniment au participat peste 500 de persoane, printre care Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Eva Bocsor Karancsy, preşedintele Autoguvernării Româneşti din judeţul Bekes, Laszlo Pluhar, primarul oraşului Aletea Elvira Ardelean, primarul localităţii Otlaca-Pustă,  Gheorghe Ardelean (etnic român din Chitighaz), reprezentant al partidului DK în Consiliul Judeţean Bekes, Mariana Negreu Vetro, preşedintele Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, Gheorghe Cozma, şef de oficiu al AŢRU, Eva Iova-Şimon, redactor şef al săptămânalului „Foaia Românească”, Petru Sălăjan, directorul Şcolii din Aletea,  etnici români din Micherechi, Gyula, Bătania, Chitighaz,  şi mulţi dansatori şi iubitori de folclor din diferite zone ale Ungariei.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus