Te afli aici: Acasa » Internațional » Ambasadorii UE se reunesc joi pentru a discuta despre acuzatiile de spionaj ce afecteaza relatiile cu SUA

Ambasadorii UE se reunesc joi pentru a discuta despre acuzatiile de spionaj ce afecteaza relatiile cu SUA

Ambasadorii statelor UE se vor reuni joi pentru un schimb de informaţii în legătură cu relatările privind acţiunile de spionaj desfăşurate de serviciile secrete americane împotriva Uniunii Europene, dar nu vor reuşi să dea curs solicitării Franţei de a adopta o poziţie comunăpe această temă, consemnează AFP.

La această reuniune, secretarul executiv al Serviciului European de Acţiune Externă, Pierre Vimont, va prezenta un raport despre întrevederea pe care a avut-o luni cu ambasadorul SUA pe lângă UE, William Kennard, precizează o sursă europeană citată de AFP.

Deşi mai multe state UE au cerut Washingtonului explicaţii în legătură cu presupusele acţiuni de spionaj ale SUA, dezvăluite presei de fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a făcut apel la moderaţie. “Ne trebuie toate informaţiile înainte de a ne lansa în acuzaţii”, a subliniat el marţi, în faţa Parlamentului European. “Dacă se dovedeşte că faptele sunt adevărate, atunci va trebui să reacţionăm şi în acest caz voi folosi alte cuvinte”, a mai adăugat acesta. Şi guvernul de la Berlin a cerut să se adopte o poziţie europeană “unanimă”, dacă se va dovedi că acuzaţiile sunt reale.

La rândul lor, SUA încearcă să afle exact ce ştiu europenii despre operaţiunile lor de spionaj, pentru a-şi calibra răspunsul, susţine un diplomat, care a refuzat să-şi decline identitatea. “În astfel de chestiuni, regula jocului este că, dacă nu eşti văzut, atunci nici nu eşti prins”, a mai adăugat acesta.

Dincolo de proteste, unii lideri europeni doresc să se folosească negocierile comerciale pentru a exercita presiuni asupra Washingtonului, cum este cazul preşedintelui francez Francois Hollande. “Nu putem avea negocieri sau tranzacţii în toate domeniile decât după ce vom obţine garanţii” din partea SUA, a declarat liderul de la Elysée.

Comisia Europeană consideră însă că acest scandal nu trebuie să întârzie negocierile în vederea încheierii unui acord transatlantic de liber schimb, discuţii programate să înceapă săptămâna viitoare la Washington.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus