Te afli aici: Acasa » Internațional » Beirutul ii cere Uniunii Europene sa-si revizuiasca decizia referitoare la aripa armata a Hezbollah

Beirutul ii cere Uniunii Europene sa-si revizuiasca decizia referitoare la aripa armata a Hezbollah

Preşedintele Libanului, Michel Sleiman, i-a cerut luni seara Uniunii Europene să-şi revizuiască decizia de a înscrie aripa armată a Hezbollah pe lista UE cu ”organizaţii teroriste” în vederea ”prezervării stabilităţii Libanului”, relatează AFP

Preşedintele ”şi-a exprimat speranţa  că UE va putea să-şi revizuiască decizia, din dorinţa de a evita decizii precipitate şi de a prezerva stabilitatea Libanului”, se afirmă într-un comunicat publicat la finalul unei întâlniri a lui Michel Sleiman cu şefa Delegaţiei UE în Liban, Angelina Eichhorst. El a făcut din nou apel la reluarea dialogului în legătură cu ”o strategie naţională de apărare”, care a eşuat de mai multe ori, deoarece Hezbollah refuză să depună armele, care, în opinia sa sunt necesare pentru apărarea ţării împotriva Israelului, inamicul său declarat.

Arsenalul Hezbollahului este principalul motiv de discordie între partid şi rivalii săi din Liban, care-l acuză că foloseşte arsenalul pentru a se impune în politica ţării.

La rândul său, ambasadoarea Eichhorst a declarant că ”UE transmite un mesaj politic important: actele de terorism sunt inacceptabile, oricare ar fi autorii lor”. Ea a adăugat că această decizie nu împiedică continuarea dialogului ”cu toate partidele politice din Liban” şi ”nu va afecta sprijinul financiar pe care-l furnizează UE în Liban”.

Premierul libanez demisionar, Najib Mikati, şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia UE, afirmând că ar fi dorit ”o lectură mai avizată a faptelor. Libanul ”va continua să aibă cele mai bune relaţii ” cu ţările europene, precum şi ”discuţii pe această temă pe canale diplomatice”, a adăugat acesta.

La rândul său, ministrul libanez de externe, Adnane Mansour, a subliniat că ”este vorba de o decizie precipitate, care aduce atingere intereselor Libanului şi care ar fi fost de preferat să nu fie luată”.

Într-o declaraţie pe un site apropiat mişcării şiite, Mansour susţine ”că au fost exercitate presiuni enorme în acest sens”, făcând aluzie la SUA şi Israel şi a conchis că ”ţările europene sunt divizate în această problemă”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus