Te afli aici: Acasa » Internațional » Concert aniversar- Corul “Pro Musica” din Gyula a implinit 25 de ani

Concert aniversar- Corul “Pro Musica” din Gyula a implinit 25 de ani

În data de 5 noiembrie 2016, Consulatul General al României la Gyula (Jula),  a organizat, împreună cu Fundaţia „Pentru Musica” din Gyula, o manifestare amplă, care a cuprins un concert aniversar, o expoziţie şi recepţie, cu ocazia la aniversării  a 25 de ani de la înfiinţarea corului „Pro Musica” din Gyula (Jula). 
Programul festivităţii, a început cu un scurt istoric al corului, prezentat de preotul Florin Olteanu din Chitighaz, protopop de Jula, în Catedrala Ortodoxă Română „Sfântul Nicolae”. Pr. Olteanu a spus printre altele că, „Pro Musica” este un cor românesc cu un repertoriu variat, care a încercat de-a lungul timpului să aducă o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti, fiind considerat şi „ambasadorul cultural al românilor din Ungaria”, pentru prezenţa sa de fiecare dată la cele mai importante evenimente culturale româneşti din această ţară. Dirijorul arădean, Gheorghe Flueraş a înfiinţat Corul „Pro Musica”, punând bazele unui grup solid în urmă cu un sfert de secol. Din cor fac parte fosti etnici români din Ungaria, intelectuali, profesori, preoţi ortodocşi dar şi oameni de rând, iubitori de muzică corală românească şi internaţională. Timp de aproape 20 de ani, dirijorul corului a fost Gheorghe Flueraş, emeritul director al Filarmonicii de Stat din Arad.
În prezent, dirijorul corului este tot arădean, în persoana tânărului Adrian Bughi, un discipol al fostului dirijor. De la înfiinţare, coriştii se întâlnesc regulat la repetiţii  câte două ore odată pe săptămână. Corul a participat la însemnate concerte în ţară şi peste hotare, la diferite festivaluri (Grecia, România, Serbia). Au avut concerte la: Pécs (1994), Lipova (1994), Argos Orestico, Grecia (1995), Argeş (1997), Hódmezővásárhely (1998), Arad şi Şiria (1998), Piteşti (2000), Oradea (2001), Lugoj (2001, 2008, 2014, 2016), Csongrád (2003), Budapesta (2004), Orăştie (2004), Vârfurile (2005), Baia Mare (2005), Covăsânţ (2007, 2008), Seghedin (2013, 2014, 2015), Szentendre (2015), Vârşeţ, Serbia (2016). În oraşul Jula, corul a organizat mai mulţi ani consecutiv şapte festivaluri de muzică sacră şi opt festivaluri de muzică laică.
În cadrul concertului jubiliar, corul „Pro Musica” a prezentat în prima parte cântece religioase, apoi au urmat o selecţie din muzica românească şi universală. După concertul care a durat două ore, consulul general al României la Gyula, ES Florin Vasiloni, a felicitat corul, înmânând diplome de excelenţă: „ Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de înfiinţare a corului Pro Musica, pentru contribuţia la păstrarea valorilor culturale româneşti în cadrul comunităţii româneşti din Ungaria”, pentru Ştefan Oroian, mentorul şi conducătorul corului (artist plastic din Jula), Adrian Bughi, dirijorul actual al corului, maestrul Gheorghe Flueraş, fondatorul şi dirijorul corului timp de 20 de ani şi pentru întregul cor „Pro Musica”. Consulul general a adresat public un apel tinerei generaţii din cadrul comunităţii româneşti din Ungaria, de a se alătura corului „Pro Musica”, pentru ca acesta să existe şi în viitor.
Consulul general al României la Szeged, Ioan Fodoreanu a felicitat corul cu acest prilej, înmânând un buchet de flori. Preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, (UCRU), pr. Marius Maghiaru a adus cuvinte de mulţumiri pentru activitatea corului şi a înmânat un buchet de flori.
La manifestare au participat în jur de 200 de persoane, foşti corişti, preoţi ortodocşi,  români din Jula şi alte localităţi, etnici maghiari din Jula etc. Au mai participat Jozsef Kovacs, parlamentar din jud. Bekes, Peter Tolnai, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bekes, Gheorghe Ardelean, consilier judeţean în CJ Bekes (etnic român din Chitighaz), Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad,  Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi, Bertold Netea, viceprimarul localităţii Micherechi, Eva Iova redactor – şef la publicaţia „Foaia Românească” etc.
Programul artistic a fost urmat de o expoziţie de fotografii,  la sediul UCRU,  care reliefează activitatea corului „Pro Musica”. Expoziţia a fost vernisată de către mentorul corului, Ştefan Oroian. La final toti participantii au fost prezenti la recepţia oferită de către Consulatul General al României la Gyula.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus