Te afli aici: Acasa » Internațional » Concurs de şah la Gyula, ediţia a IX-a

Concurs de şah la Gyula, ediţia a IX-a

Sâmbătă, 7 iulie 2018, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, la Gyula, s-a desfăşurat Concursul Internaţional de şah „Alexandru Hoţopan”. Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Şahiştilor Români din Ungaria, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) şi publicația “Foaia Românească”. Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea acestei competiții, care este deja o tradiție în calendarul comunității românești din Ungaria.

La competiţie au participat 19 sportivi, din România, Ungaria și Serbia, la diverse categorii de vârstă. Au urmărit concursul alți zeci de participanți, printre care antrenori, arbitri, părinţi ai micilor sportivi şi iubitori ai şahului. O prezenţă aparte au constituit-o prezenţa în concurs a 4 etnici români din Serbia şi a delegaţiei de sportivi sosită de la Alba-Iulia. Inițiatorul acestei manifestări este prof. Ioan Cozma, etnic român originar din Gyula, șahist, membru al coralei “Pro Musica”, dar și mentorul ”Asociației Șahiștilor Români din Ungaria”.

Consulul general al României la Gyula,  Florin Trandafir Vasiloni, a participat la manifestare, salutând în cuvântul său participanţii şi premiind la sfârşit învingătorii.  Concursul, aflat la cea de-a noua ediţie, poartă numele regretatului Alexandru Hoţopan, fost jurnalist, redactor-şef al revistei “Foaia românească” între anii 1970-1990, mare iubitor al şahului, care timp de mai mulţi ani a organizat numeroase competiţii de şah pentru românii din Ungaria.  Tot el a fost şi cel care a iniţiat mişcarea de dansuri populare a copiilor români din Ungaria, “Periniţa”. Toţi participanţii au fost răsplătiţi de organizatori cu diplome şi medalii.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus