Conferinţă despre viitorul învățământului minorităților în Ungaria


În data de 18 aprilie 2018, în orașul Szarvas (jud. Bekes), s-a desfășurat Conferinţa Pedagogilor de Naţionalitate din Ungaria, intitulată ”Viitorul copiilor de naţionalitate”, organizată de Institutul Pedagogic ”Gal Ferenc” din Szarvas. La eveniment a participat Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, alături de reprezentanți ai minorităților română, germană și slovacă din Ungaria, precum și autorități locale și centrale din această țară.

Printre participanți s-au mai numărat Igor Furdik, consulul general al Slovaciei la Bekescsaba; dr. Kiss-Rigo Laszlo, episcopul romano-catolic de Szeged-Csanad (Cenad); Takacs Arpad, şeful Oficiului Guvernamental (Prefectura) Bekes; Varfi Andras, vicepreşedintele consiliului judeţean Bekes, dr. Kozma Gabor, rectorul universității gazdă, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU);  Ritter Imre, deputat etnic german în Parlamentul Ungariei; Babak Mihaly, primarul oraşului Szarvas,  Maria Gurzău Csegledi, directorul Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Gyula, Florea Olteanu, şeful catedrei de naţionalităţi de la Institutul Pedagogic “Gal Ferenc”  ş.a. De asemenea au participat directori și cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din Ungaria cu profil de naţionalitate (români, slovaci, germani). Prima parte a conferinţei s-a desfăşurat în şedinţă plenară, urmată de lucrări pe secţiuni ale celor trei naţionalităţi.

La secţiunea română, condusă de prof. Florea Olteanu, au fost prezentate lucrări didactice de specialitate de către Maria Gurzău Csegledi, Mihaela Birescu şi pr. Petru Puşcaş. Elevi de la Liceul ”Nicolae Bălcescu” din Gyula au prezentat publicului un program de dansuri populare românești.

Consulul general român Florin Vasiloni a susținut un discurs în cadrul plenar al manifestării, vorbind despre legislația românească în domeniul protecției identitare a minorităților din România, care depășește standardele europene în domeniu, subliniind că România cere tuturor statelor în care trăiesc cetățeni sau etnici români să asigure menținerea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a acestora. De asemenea, în cadrul secţiunii în limba română, diplomatul român a vorbit participanţilor despre ofertele statului român de burse şi tabere pentru copii etnici români din Ungaria.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.