Conferința pedagogilor români din Ungaria la Szarvas

 În data de 10 aprilie 2018 consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni a participat la conferinţa pedagogilor de naţionalitate intitulată „Rădăcini și aripi”, organizată de către Institutul Pedagogic „Gal Ferenc” din Szarvas (IPGF). La acest institut se pregătesc viitoare cadre didactice care vor deservi școlile și grădinițele comunității românești din Ungaria.

Consulul general român Florin Vasiloni a subliniat în cuvântul său de salut nivelul ridicat al legislației românești privitoare la minoritățile naționale din România; atenția acordată de statul român învățământului în limba română din Ungaria, al cărui nivel trebuie să crească, astfel încât să contribuie la menținerea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a comunității românești din Ungaria.

La eveniment au participat Emil Kuchár, consulul general al Slovaciei la Bekescsaba; Dr. Kiss-Rigo Laszlo, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Csanad (Cenad), instituție susținătoare a IPGF; Dr. Kozma Gabor, rectorul facultăţii din Szarvas; Antal Paulik, purtătorul de cuvânt al slovacilor în parlamentul ungar, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor în parlamentul ungar; Alexandru Fina, vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, (AȚRU); Krisztina Lukacsi, director în cadrul Oficiului Guvernamental (Prefectura) din judeţul Bekes, s.a. De asemenea au participat cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din Ungaria cu profil de naţionalitate (români, slovaci şi germani).

În data de 11 aprilie, consulul general român Florin Vasiloni a participat la un concert de orgă la Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Seghedin (Szeged), susținut de artiștii români Erich Türk și Eduard Iosif Antal. Manifestarea, organizată de către Ambasada României la Budapesta, a promovat valori culturale românești în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

 

 

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.