Te afli aici: Acasa » Internațional » Conferință şi concert de muzică folk dedicate Centenarului la Gyula

Conferință şi concert de muzică folk dedicate Centenarului la Gyula

În data de 6  iulie, la Gyula a avut loc o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri: manifestarea „Lungul drum al Unirii” ce a cuprins o conferinţă şi un concert de muzică folk a artistei Maria Gheorghiu la care a participat şi Excelenţa Sa Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Sub genericul „Lungul drum al Unirii”, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), cu sprijinul Direcției pentru Cultură şi a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” Arad, la sediul UCRU din Gyula a avut loc vineri, 6 iulie 2018, o conferință istorică și un concert folk. Au participat la eveniment Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) și alţi clerici din cadrul EORU; Cristian Daniel, consul la Consulatul General al României la Seghedin (Szeged), Adrian Șimon, directorul Direcției Județene pentru Cultură Arad,  Dorel Sinaci, directorul Bibliotecii Județene Arad, prof. univ. dr. Corneliu Pădurean, de la Univ. „Aurel Vlaicu” din Arad; Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO). Au participat reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria: Margareta Tat, primarul comunei Micherechi (Mehkerek), prof. Florea Olteanu, şeful de catedră la Institutul Pedagogic „Gal Ferenc” din Szarvas; Eva Iova-Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Emilia Martin, muzeograf la Muzeul Județean „Munkácsy Mihaly” din Békéscsaba, ș.a.

Manifestarea  a cuprins patru prezentări legate de condițiile, împrejurările și personalitățile care au contribuit la realizarea Marii Unirii din 1918: Dorel Sinaci,– „Vormärtz-ul (perioadă din istoria Germaniei care precede Revoluția din 1848, din martie, în statele Confederației Germane) românilor ortodocși din Banat și Crișana”; pr. prot. Aurel Becan – „Români din Ungaria, participanți la făurirea Marii Uniri”, Adrian Șimon – „«Ruptură totală», negocierile dintre Consiliul Național Român și Ministrul pentru minorități Oszkár Jászi și prof. univ. dr. Corneliu Pădurean– „Ștefan Cicio-Pop – părinte al Patriei”. Valoarea simbolică și importanța conferinței a fost subliniată și de consulul general Florin Trandafir Vasiloni, în cuvântul său. 

În partea a doua a acestei manifestări, solista de muzică folk Maria Gheorghiu, originară din Reşiţa, a susţinut un recital apreciat, prin sprijinul Institutului Cultural Român, ce a conţinut piese româneşti cunoscute, dar şi melodii din ultimul său album, intitulat: „Câmp de lavandă”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus