La Muzeul Județean „Munkácsy Mihály” din Békéscsaba (Bichișceaba), Ungaria, vineri, 18 octombrie 2019, a avut loc cea de-a VI-a ediție a Conferinței transfrontaliere ungaro-române, organizată de acest muzeu, împreună cu specialiști de la alte muzee din Ungaria și România. La eveniment au participat Marius Lazurca, ambasadorul României la Budepesta şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
Evenimentul din acest an a fost dedicat împlinirii a 175 de ani de la nașterea renumitului pictor ungar Munkácsy Mihály, din Bichișceaba şi s-a bucurat de participarea mai multor oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei; Ando György, directorul Muzeului Județean „Munkácsy Mihály” din Bichișceaba; Emilia Martin, etnic român, şeful Secției Științifico-Muzeologice de la acest muzeu și organizatoarea evenimentului; Kassai Hajnal, reprezentant al Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta; Bacsa Vendel, notarul orașului Bichișceaba; Gulás György, reprezentantul Oficiului Guvernamental din Bichișceaba; Ștefan Oroian, artist plastic român din Gyula, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea; Fekete Károly, vicepreședintele Asociației „Kölcsey” din Arad, ș.a.
Manifestarea a fost deschisă prin cuvintele de salut ale directorului Ando György şi notarului Bacsa Vendel, care au subliniat importanța acestui eveniment cultural și științific, care depășește granițele. Ambasadorul Marius Lazurca a mulțumit pentru invitație, i-a felicitat pe organizatorii conferinței și a arătat că România și Ungaria nu sunt doar simple țări vecine, ci au multe lucruri și valori în comun, în ceea ce privește folclorul, cultura, literatura, dar și cooperarea în domeniul muzeal.
Fekete Károly, vicepreședintele Asociației „Kölcsey” din Arad, a donat 2 documente (anunțuri mortuare, aparținând familiei) legate de persoana lui Munkácsy Mihály, pentru colecția muzeului, intitulată: „Cea mai mare colecție Munkácsy din lume”, iar Sarnek Tamás, din Nyíreguháza, a donat pentru aceeași colecție un catalog aparținând personal lui Munkácsy Mihály. Astfel, prin obiectele donate azi, colecția în cauză are în prezent 579 de piese, obiecte personale aparținând pictorului Munkácsy Mihály, între care se numără și câteva tablouri.
Prima parte a conferinței a fost coordonată de Emilia Martin, care la rândul său le-a mulțumit tuturor participanților, dar și celor care au ajutat-o în organizarea acestui eveniment. Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la nașterea lui Munkácsy Mihály (născut în 20 februarie 1844, la Munkács-Muncaci, azi în Ucraina – trecut la cele veșnice în 1 mai 1900, la Endenich, lângă Bonn, în Germania), iar anul viitor se vor împlini 120 de ani de la decesul său, iar Muzeul din Bichișceaba va organiza o expoziție permanentă anuală dedicată acestui eveniment. Au prezentat referate: Gyarmati Gabriella, istoric de artă la Muzeul din Bichișceaba și intitulat: „120 de ani din istoricul fondului de artă: Colecția Munkácsy a Muzeului Munkácsy Mihály”;
Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, „O capodoperă a avangardei europene în colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea: pictura Flacăra albastră, de Victor Brauner”; Rodica Elena Colta, etnolog la Centrul Cultural Județean Arad – „Un alt gen de artă: pictura naivă”; Adriana Pantazi, istoric de artă la Complexul Muzeal Arad, „Muzeul de Artă Arad: memoria colecției” și Andrei Milin, etnolog la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara: „Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”.
Cu această ocazie a avut loc și vernisajul expoziției „Salt în spațiul metafizic”, aparținând artistului Baji Miklós Zoltán (Boji Micloș Zoltan). Expoziția face parte din serialul „Ziua picturii” și este un program organizat la nivel național, în Ungaria.