Te afli aici: Acasa » Internațional » Croatia a aderat la Uniunea Europeana. Zeci de mii de persoane s-au strans la Zagreb pentru a sarbatori evenimentul

Croatia a aderat la Uniunea Europeana. Zeci de mii de persoane s-au strans la Zagreb pentru a sarbatori evenimentul

Zeci de mii de persoane au aclamat luni, la ora locală 0.00 (1.00, ora României), aderarea la Uniunea Europeană (UE) a ţării lor, după 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie.

  “Bine aţi venit în Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso mulţimii reunite la Zagreb, cu puţin timp înainte ca “Oda bucuriei” a lui Beethoven – imnul UE – să consacre integrarea Croaţiei ca al 28-lea stat membru al blocului european. “Este o noapte istorică. Aţi redat Croaţiei locul său în inima Europei”, a declarat el.

   În discursul său, preşedintele croat Ivo Josipovici şi-a invitat compatrioţii să fie optimişti.

 “Să nu lăsăm norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie de a face ca mâine să fie o zi mai bună decât astăzi”, a declarat el.

   Pe cele trei scene ridicate în piaţa centrală din Zagreb, peste 700 de artişti, cântăreţi, muzicieni şi dansatori au evoluat în faţa unei mulţimi încântate. Festivităţi similare au avut loc în oraşele Split şi Dubrovnik, precum şi în Varazdin şi Riejka.

  Aproximativ 100 de reprezentanţi internaţionali au asistat la sărbătoarea aderării.

  Croaţia este primul stat care se alătură UE de la aderarea, în 2007, a României şi Bulgariei.

  Croaţia, fostă republică iugoslavă independentă din 1991, aspiră să se alăture celor 26 de state membre al grupului Schengen (22 din cele 27 de membre UE plus Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein) până în 2015.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus