Te afli aici: Acasa » Internațional » Dascal roman din Ungaria aniversat la implinirea celor 90 de ani

Dascal roman din Ungaria aniversat la implinirea celor 90 de ani


La data de 23 octombrie 2016, consulul general al României la Gyula, ES Florin Vasiloni a participat la aniversarea a 90 de ani de la naştere a doamnei Maria Misaroş, dascăl și membru important al comunității istorice românești din Ungaria, văduva regretatului preot Teodor Misaroș, eveniment ce a avut loc la Catedrala „Sf. Nicolae” din Gyula. 
Maria Misaroş s-a născut în 23 octombrie 2016 la Săcal (Korosszakal, jud. Hajdu Bihar). După ce a terminat şcoala generală din satul său natal, a absolvit  Institutul de învăţători „Sfânta Ursula” din Oradea, iar în anul 1946 a primit post de învăţător la Școala Confesională Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Gyula. Este unul dintre primii dascăli din comunitatea românească din Ungaria. După căsătoria sa cu preotul Teodor Misaroş (fost vicar al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, autorul monografie Istoricul Bisercii Ortodoxe Române din Ungaria) şi după repartizarea acestuia ca preot la Săcal, Maria Misaroş se reîntoarece în satul ei natal, devenind învăţătoarea elevilor din clasele 1 – 4. Activează în şcoala din Săcal până 1963, când revine la Gyula, devenind învăţătoare la Liceul Nicolae Bălcescu (LNB) până la pensionare.
Aniversarea, organizată de către credincioșii ortodocși români din Gyula, s-a desfăşurat în catedrala episcopală „Sfântul Nicolae” , după terminarea Sfintei Liturghii.  Maria Misaroş a fost felicitată de către șeful misiunii diplomatice românești la Gyula, consulul general  Florin Vasiloni și de către membrii comunităţii ortodoxe române din Jula. După urările transmise public de către preotul Teodor Marc şi Ion Budai (fostul director al LNB), sărbătorita a mulţumit celor prezenţi pentru participare, subliniind că ceea ce a ţinut-o în viaţă a fost „credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru neamul românesc”.
La acest evenimet au mai participat directorul LNB, Maria Gurzău Czegledi, Eva Iova Şimon, redactorul–șef al publicației „Foaia Românească”,  Ştefan Oroian, artist plastic, foşti elevi şi colegi, membrii familiei ș.a.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus