Doamnelor si domnilor, stimaţi invitaţi,
Pentru mine este o mare onoare să mă adresez domniilor voastre, în calitate de gazdă a evenimentului care marchează aici, la Gyula, în mijlocul comunității istorice românești din Ungaria, Ziua Națională a României.
Anul 2019 a fost unul deosebit de important pentru România şi pentru Europa, ţara noastră deţinând în premieră Preşedinţia Consiliului UE. În perioada ianuarie-iunie, 90 de dosare legislative au fost închise şi zeci de concluzii adoptate. România a dovedit Europei şi întregii lumi capabilitate, coerenţă, forţă, pragmatism.
În acest an, peste puţine zile, vom sărbători 30 de ani de la triumful revoluţiei române din 1989, care a dărâmat dictatura comunistă şi a redeschis drumul României către libertate şi democraţie. Se cuvine să ne aducem aminte de cei care s-au sacrificat în acele vremuri, în numele valorilor care guvernează societatea de astăzi. România de azi promovează o cultură a libertății, democrației, statului de drept și pluralismului.
1 Decembrie, ca – Ziua Naţională a României reflectă împlinirea dezideratului de libertate, unitate și demnitate naţională al mai multor generaţii. Evenimentul istoric prin care s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918 este aniversat de românii din întreaga lume ca simbol al actului de voinţă al poporului român.
Unul dintre momentele istorice de cea mai mare însemnătate care au consacrat deschiderea şi ataşamentul României faţă de principiile toleranţei, respectului reciproc, bunei convieţuiri şi respectului faţă de celălalt este Marea Unire din 1918.
România îmbrățișează valorile echităţii, toleranţei şi respectului faţă de toate naţionalităţile. Statul unitar român a depus eforturi considerabile pentru atenuarea sau anihilarea mentalităţilor conflictuale, oferind pe plan internaţional un exemplu de toleranţă şi respect.
Simbolul actului de voinţă al poporului român, care la 1918 a dat un sens major aspiraţiilor naţionale, va caracteriza şi de acum înainte principiile şi acţiunile României.
Ţin să mulţumesc şi cu acest prilej tuturor reprezentanţilor asociaţiilor româneşti din Ungaria, prezente alături de noi, atât astăzi cât şi la alte manifestări organizate de către Consulatul General al României la Gyula, menite să contribuie la menţinerea identităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase a românilor care trăiesc pe aceste meleaguri.
Adresez mulţumiri reprezentanţilor bisericii, tuturor preoţilor, liderilor bisericilor evanghelice de expresie românească, care păstoresc românii de aici şi care înţeleg să-şi îndeplinească misiunea şi a căror prezenţă în această seară o salut. Sprijinul bisericii pentru menţinerea identităţii româneşti este nepreţuit.
Închei prin a vă mulţumi tuturor că aţi acceptat invitaţia de a sărbători alături de noi Ziua Naţională şi vă urez La mulţi ani!