Te afli aici: Acasa » Internațional » Egipt: Puscasii marini americani de la bazele din Spania si Italia in stare de alerta

Egipt: Puscasii marini americani de la bazele din Spania si Italia in stare de alerta

Unităţi de puşcaşi marini americani staţionate la bazele NATO din Italia şi Spania au fost plasate în stare de alertă pentru o posibilă desfăşurare în Egipt, a declarat duminică agenţiei de presă Itar-Tass o sursă diplomatică occidental, care şi-a păstrat anonimatul.

“Ar putea să fie nevoie ca în cazul unei deteriorări semnificative a situaţiei interne din Egipt aceştia să fie trimişi pentru evacuarea urgentă a cetăţenilor americani din această ţară”, a specificat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

La sfârşitul săptămânii trecute, două nave de război ale marinei SUA – nava amfibie de asalt USS Kearsarge şi USS şi nava amfibie USS San Antonio  au părăsit Oceanul Indian trecând prin Marea Roşie şi  s-au apropiat de coasta egipteană.

La bordul lor sunt aproximativ 2.600 de puşcaşi marini şi un număr mare de elicoptere.

În ultima perioadă Egiptul traversează o criză politică, după ce armata l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Mohamed Morsi, aflat în prezent în custodia militarilor, pe fondul ciocnirilor dintre simpatizanţii şi oponenţii săi.

Conducerea armatei i-a propus în două rânduri lui Morsi să organizeze un referendum naţional cu privire la viitorul ţării, a declarat duminică ministrul egiptean al apărării, Abdel Fattah al-Sisi, subliniind că armata i-a propus acestuia “să-şi asume responsabilitatea în scopul obţinerii concordiei şi armoniei pentru a preveni alunecarea ţării în abisul dezbinării politice’”

“Din primele momente ale crizei şi până în momentul când forţele armate şi-au făcut publică foaia de parcurs, conducerea militară a considerat ca tocmai preşedintele să se adreseze poporului şi să anunţe referendumul la care oamenii să-şi poată avansa propriile cerinţe şi să-şi spună cuvântul”, a afirmat generalul egiptean, adăugând că de două ori armata şi-a trimis emisarii la Morsi cu un mesaj clar, dar acesta a răspuns printr-un refuz categoric.

Prin ieşirea în stradă, egiptenii au “spulberat orice îndoială cu privire de a cui parte ese legalitatea”, a mai spus al-Sisi, susţinând că armata a fost nevoită să reintre în arena politică atunci când au cerut oamenii. “Suntem în continuare în subordinea cetăţenilor ţării şi nu dăm ordine”, a subliniat şeful armatei egiptene.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus