„Festivalul Castraveţilor” la Micherechi, Ungaria

În data de 28 iulie 2019, a avut loc cea de-a XVII-a ediţie a „Festivalului Castraveţilor”, manifestare cultural-artistică de referinţă pentru comunitatea românească din Micherechi (Mehkerek), localitate majoritar românească din Ungaria. La manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.

În cadrul festivalului au fost oferite programe artistice de către artişti locali, cei mai apreciaţi de public fiind Ansamblul de dansuri populare „Gheorghe Nistor” din localitate.  În ciuda vremii nefavorabile, sute de localnici au aplaudat recitalul artistului român FUEGO (Paul Surugiu).

La deschiderea oficială au luat cuvântul primarul Margareta Tat, Josef Kovacs, deputat în Parlamentul Ungariei şi Tolnai Peter, vicepreședintele Consiliului Județean Bichiș (Bekes), care și-au exprimat bucuria de a putea lua parte la acest eveniment major în viața comunei Micherechi.

La Festivalul Castraveților, alături de cei menționați anterior, au participat printre alţii PS Episcop Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Delia Kovacs,, directorul publicaţiei „Cronica”, Ilie Jova, primarul comunei Salonta Nouă (Ujszalonta), Dan Tiurbe, primarul comunei Mădăras, (jud. Bihor), ş.a.

Festivalul finanţat de către Primăria locală a beneficiat în acest an şi de fonduri europene obţinute în cadrul unui proiect transfrontalier accesat împreună cu Primăria Mădăras (jud. Bihor), liderul proiectului. Proiectul în valoare de 60.000 Euro se întinde pe o perioadă de 5 ani şi va permite în fiecare an organizarea „Festivalului Brutarilor la Mădăras” şi „Festivalul Castraveţilor” la Micherechi.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.