Te afli aici: Acasa » Internațional » Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de inchisoare

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de inchisoare

Curtea de Casaţie din Italia a confirmat joi condamnarea la patru ani de închisoare a fostui prim-ministru italian Silvio Berlusconi pentru fraudă fiscală şi a decis rejudecarea în apel  a interdicţiei de a exercita o funcţie publică timp de cinci ani.

Cei doi avocaţi ai lui Berlusconi au încercat miercuri să dovedească în faţa instanţei supreme nevinovăţia lui.

În luarea deciziilor de către prima instanţă şi în apel “lipsesc dovezi că Berlusconi a participat la presupusa infracţiune”, a declarat Niccolo Ghedini, un avocat al lui Berlusconi.

În opinia lui Franco Coppi, celălalt avocat, “Silvio Berlusconi trebuia să fie achitat chiar în prima instanţă”.

“Berlusconi, aşa cum ştiu toţi, s-a consacrat în întregime politicii, începând din 1994 şi nu s-a mai ocupat de administrarea societăţilor sale”, a adăugat Coppi.

“Cer ca verdictul” “să fie anulat, deoarece faptele, văzute în maniera în care au fost expuse, nu reprezintă un delict şi nu au nici o importanţă din punct de vedere penal”, a afirmat Coppi, Sentinţa de patru ani de închisoare, pronunţată în mai, a fost redusă la un an graţie unei amnistii. Datorită vârstei sale, Berlusconi, care are 76 de ani, ar putea să nu ajungă la închisoare. O problemă mai gravă pentru Berlusconi, care a fost de trei ori premier, este eventuala interdicţie de a exercita un mandat public.

Totuşi, Berlusconi nu-şi va pierde automat şi postul de senator. În conformitate cu legisklaţia italiană, Senatul va ratifica decizia Curţii, ceea ce ar putea dura mai multe luni după anunţarea  verdictul tribunalului suprem.

Confirmarea condamnării de către Curtea de Casaţie ar putea pune în pericol fragila coaliţie stânga-dreapta din Italia.

“Vidul politic care s-a stabilit în aşteptarea deciziei de la Curtea de Casaţie consolidează suspiciunile că este vorba de o fază decisivă, poate chiar patologică”, a declarat un analist al cotidianului italian Il Corriere della Sera.

“În realitate, nimeni nu poate prezice care vor fi adevăratele consecinţe ale condamnării lui Il Cavaliere. Membrii partidului său îşi pun întrebarea cum va rezista acesta, în timp ce anul trecut erau pregătiţi să-l lase pe dinafară”, când Angelino Alfano, moştenitorul său, a fost propus să devină lider al partidului de dreapta, consideră ziarul La Stampa.

După debutul său politic în 1994, Berlusconi a avut mai multe probleme juridice, dar niciodată nu a fost condamnat definitiv, beneficiind de prescripţia de achitare. În iunie, Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare în primă instanţă în procesul “Rubygate”, în care este acuzat de trafic de influenţă şi relaţii intime cu o prostituată minoră. Berlusconi a contestat sentinţa în apel.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus