Gala minorităților la Békéscsaba

 

Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei orașului Bichișceaba (Békéscsaba), s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș, în care convieţuiesc cinci minorități: română, slovacă, germană, rromă și poloneză, alături de majoritatea maghiară. La acest eveniment a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. În Bichișceaba trăiesc un număr de aproximativ 60.000 de locuitori, iar acesta este orașul de reședință al județului Bichiș (Békés), în care se află și cele mai numeroase comunități românești din Ungaria.

La eveniment, din partea minorității române, au participat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) și alți clerici din cadrul episcopiei, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al minorității române în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), prof. Teodor Iuhas, președintele Autoguvernării Românești din Bichișceaba, Eugen Gagea, prodecan în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, ș.a. Printre oficialii ungari, s-au regăsit Szarvas Péter, primarul orașului Békéscsaba, viceprimarul Kiss Tibor, reprezentanţi ai minorităţilor din oraş, precum și în jur de 150 de participanți. Manifestarea s-a deschis prin cuvântul primarului  Szarvas Péter, care a subliniat importanța acestei sărbători și prezența dintotdeauna pașnică și binevenită a celor cinci minorități în orașul Bichișceaba, pe care l-au îmbogățit prin tradițiile, cultura și activitatea lor și care anul viitor va împlini 300 de ani de existență. Un cuvânt de salut, în care  a apreciat evenimentul, bunele relații avute cu autoritățile locale şi frumusețea orașului Bichișceaba, a fost transmis de către consulul general român Florin Trandafir Vasiloni.

A urmat apoi, rând pe rând, câte un scurt program cultural oferit de fiecare minoritate în parte, precum și premierea unei personalități importante care a contribuit activ în viața minorității respective, în păstrarea și promovarea identității ei, dar și în stabilirea unor bune relații între țara pe care o reprezintă și Ungaria. Minoritatea română a prezentat dansuri populare românești, iar premiul autoguvernării locale a fost acordat d-lui Frankó Sándor, prezent activ în viaţa comunităţii româneşti locale. Membrii comunității românești din Bichișceaba și invitații lor au fost invitaţi și la o recepție comună, oferită din partea Autoguvernării Românești locale.

https://www.youtube.com/watch?v=SK4jXhF5Z98

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.