Gala nationalitatilor la Bekescsaba si Medgyesegyhaza si vizita la Arad

La data de 7 decembrie 2016, primăria oraşului Bekescsaba, reşedinţa judeţului Bekes, a organizat, la sediul instituţiei, tradiționala manifestare denumită serata naţionalităţilor. În acest oraş funcţionează cinci autoguvernări de naţionalitate – germană, slovacă, poloneză, romă şi română. În fiecare an, înainte de sărbătorile de iarnă, primăria locală, împreună cu autoguvernările de naţionalitate organizează o seară a naţionalităţilor în acest oraş. În cadrul evenimentului fiecare minoritate şi-a putut prezenta publicului obiceiurile, datinile şi portul specific printr-un scurt program cultural, al fiecărei naţionalităţi în parte. Românii au fost reprezentaţi de echipa de dansuri populare „Taban” din Bekescsaba, care au interpretat dansuri populare româneşti.
După programul cultural au fost acordate premii din partea autoguvernărilor de naţionalitate pentru cei care au depus eforturi în folosul comunităţilor minoritare. În acest an, Autoguvernarea Românească din Bekescsaba, preşedintele Tiberiu Iuhas, a acordat „Distincţia pentru românii din Bekescsaba”, Mariei Gros (văduva regretatului Gheorghe Gros, care a condus mai multe decenii autoguvernarea românească din acest oraş. De numele lui se leagă lansarea concursului naţional de povestire, organizat pentru elevii şcolilor generale, în care studiază şi copiii etnicilor români din Ungaria.)
La eveniment au participat Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Igor Furdik, consulul general al Slovaciei la Bekescsaba, Szarvas Peter, primarul oraşului Bekescsaba, Eva Iova Şimon, redactor-şef la săptămânalul „Foaia Românească”, Delia Kovacs, redactor şef la publicaţia „ Cronica”. Programul serii s-a încheiat cu o cină comună oferită de Autoguvernarea Românească din Bekescsaba.
În data de 9 decembrie, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la momentul în care Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a primit numele ilustrului inginer și aviator.
Evenimentul a fost moderat de către prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul universității.
Au participat printre alții ambasadorul Mexicului în România, Excelența Sa José Arturo Trejo Nava,  consulul general al României la Gyula, Excelența Sa Florin Trandafir Vasilioni, Ecaterina Andronescu – senator, fost ministru al educației, IPS Timotei – arhiepiscopul ortodox al Aradului, Mihai Fifor- senator, Dorel Căprar- deputat, Florentina Horgea – subprefect al Aradului, Călin Bibarț – viceprimarul Aradului, Silvana Lupu – secretarul județului Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator al Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad,  înalte fețe bisericești, reprezentanți a 50 de universități din țară și din străinătate, politicieni, directori de instituții, oameni de afaceri, foști și actuali profesori, foști și actuali studenți și mulți invitați. Consulul general Florin Vasiloni a adresat audienței un cuvânt de salut. La universitatea arădeană studiază și tineri proveniți din comunitatea istorică românească din Ungaria.
În data de 10 decembrie, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la Gala Naționalităților, organizată de către primăria orașului Medgyesegyhaza, la Casa de Cultură a orașului. Cele două autoguvernări de naționalitate din Medgyesegyhaza, română și slovacă, au prezentat un program artistic specific sărbătorii Crăciuniului. Programul românesc a cuprins colinde, cântece și poezii, interpretate de elevi de la Școala din Bătania, dar și de la școlile din Medgyesegyhaza și Megyesbodzas, care studiază la clasă limba română. Programul românesc a fost inițiat de către prof. Daniel Negrea, președintele Autoguvernării Românești din Medgyesegyhaza. La manifestare a participat primarul localității, Nagy Bela,  președintele Asociației pentru Viitorul și Tradițiile Românilor din Medgyesegyháza, Sütő Mariá Marta, Delia Kovacs, redactor şef la publicaţia „ Cronica” și alți invitați.
În data de 10 decembrie 2016, consulul general al României la Gyula, ES Florin Vasiloni, a primit la reședința sa un grup de colindători, membri ai Ansamblului Doina Bihorului, coordonați de către instructorul Gheorghe Gros (originar din Chitighaz), însoțiți de Ansamblul folcloric Dubașii din Tomești (jud. Timiș). Acest grup a prezentat timp de trei zile programe de colinzi și obiceiuri de Crăciun, comunităților românești și autorităților din Debrecen, Pocei, Bedeu, Săcal (jud. Hajbu-Bihar), Gyula, Chitighaz, Aletea (jud. Bekes).

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.