Te afli aici: Acasa » Internațional » Hram și manifestări românești de iarnă în Ungaria

Hram și manifestări românești de iarnă în Ungaria

Perioada premergătoare a sfintelor sărbători ale Nașterii Domnului este o perioadă bogată în agenda comunității românești istorice din Ungaria. În aceste zile, Consulatul General al României la Gyula a fost prezent alături de membrii comunității, prin șeful misiunii, E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, la manifestări românești în localitățile Gyula, Szeged, Chitighaz (Ketegyhaza), Medgyesegyhaza.

De Sf. Nicolae, Catedrala Episcopală din Gyula, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu PS Sofronie, episcopul Oradiei, unui sobor de preoți și diaconi, din Ungaria și România. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei. După terminarea slujbei religioase, un grup de elevi de la Şcoala generală şi Liceul „N. Bălcescu” din Gyula, îndrumați de prof. Eva Sabău şi alte cadre didactice, au prezentat un program cultural de Sfântul Nicolae, compus din colinde tradiţionale româneşti şi poezii.
Manifestarea s-a încheiat printr-o agapă festivă care a avut loc la Centrul Cultural Român, din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula. La manifestare au participat printre alții Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Daniel Banu, consulul general al României la Szeged, Peter Tolnai, vicepreşedintele Cons. Judeţean Bekes, pr. Marius Maghiaru, președintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AŢRU, Mihai Cerhati, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula,  Maria Gurzău Czégledi, director al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Eva Iova Șimon, director al săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Kovacs director al săptămânalului „Cronica,  respectiv credincioşi de la diferite parohii ortodoxe române din Ungaria.
În data de 8 decembrie 2017, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula a participat la o serată culturală, organizată de către  Autoguvernarea Română din Szeged, denumită în limbaj popular „Mămăliga lui Câmpian”. Manifestarea a început cu o prezentare despre Mihai Eminescu, susţinută de către Szabo Zsolt, profesor la catedra de Lb. Română a Universităţii din Szeged. Un concert de pian a fost prezentat de artistul filarmonicii locale Kosztandi Istvan, originar din România.  Evenimentul a continuat  cu o cină comună, în cadrul căreia s-a servit şi mămăliguţă preparată de către prof. Petru Câmpian, fost redactor la redacţia în limba română a Radiodifuziunii Ungare din Szeged. Acest obicei datează din 1980. La reuniune au mai participat Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Daniel  Nicolae, consul; Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernări Româneşti din Szeged; Tiberiu Boca şi Ştefan Crâsta, redactori ai studioului în lb. română a TV ungare din Szeged, membri ai Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU).
În data de 09 decembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a primit la reședința sa un grup de colindători, membri ai Ansamblului „Doina Bihorului”, coordonați de către instructorul Gheorghe Gros (originar din Chitighaz), însoțiți de Ansamblul folcloric „Dubașii din Tomești” (jud. Timiș). Acest grup a prezentat timp de trei zile programe de colinzi și obiceiuri de Crăciun, comunităților românești și autorităților din Debrecen, Pocei, Bedeu, Săcal (jud. Hajdu-Bihar), Gyula, Chitighaz, Aletea (jud. Bekes).
În seara zilei de 09 decembrie, consulul general Florin Vasiloni a participat la serata de colinde şi tradiţii populare, iniţiată de către Asociaţia Românilor din Chitighaz, condusă de promotorul popular Gheorghe Gros. La evenimentul desfăşurat la Biserica ortodoxă şi casa de Cultură din localitate, au participat printre alții Alexandru Fina, vicepreşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Maria Kalcso; primarul comunei Chitighaz; pr. Florin Olteanu, paroh la Chitighaz şi protopop ortodox la Gyula; Delia Kovacs, redactor-şef la publicaţia „ Cronica” și alți invitați.
În data de 10 decembrie, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la „Gala Naționalităților”, organizată de către primăria orașului Medgyesegyhaza, la Casa de Cultură a orașului. Cele două autoguvernări de naționalitate din Medgyesegyhaza, română și slovacă, au prezentat un program artistic specific sărbătorii Crăciuniului. Programul românesc a cuprins colinde, cântece și poezii, interpretate de elevi de la Școala din Bătania, dar și de la școlile din Medgyesegyhaza și Megyesbodzas, care studiază la clasă limba română. Programul românesc a fost inițiat de către prof. Daniel Negrea, președintele Autoguvernării Românești din Medgyesegyhaza. La manifestare a participat primarul localității, Nagy Bela (care a primit premiul anual al Autoguvernării Româneşti); Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Valentin Bot, primarul localităţii Şiria (jud. Arad); Garofiţa Popa, consilier judeţean la CJ Arad;   Sütő Mariá Marta, președintele „Asociației pentru Viitorul și Tradițiile Românilor din Medgyesegyháza”. Cu acest prilej, Ansamblul „Şiriana” din Şiria, localitate înfrăţită cu Medgyesegyhaza, a susţinut un program artistic.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus