Te afli aici: Acasa » Internațional » Inchiderea ambasadelor: Washingtonul ridica nivelul de alerta la posibile atentate

Inchiderea ambasadelor: Washingtonul ridica nivelul de alerta la posibile atentate

Statele Unite, care şi-au închis majoritatea misiunilor diplomatice din lumea arabă, au ridicat marţi nivelul de alertă cu privire la posibile atentate, cerând tuturor cetăţenilor americani să părăsească “imediat” Yemenul, relatează AFP.

Măsura a fost luată  în contextul în care patru presupuşi membri Al-Qaida au fost ucişi marţi, la est de capitala Sanaa, într-un atac cu dronă. Cei patru bărbaţi se aflau la bordul unui vehicul care a fost distrus în zori de patru rachete, după cum declara responsabil tribal care a preferat să-şi păstreze anonimatul..

Ministerul Apărării Yemenului a precizat că unul din cei patru bărbaţi figura pe o listă de suspecţi care “plănuiau atacuri teroriste în ultimele zile de Ramadan şi în timpul sărbătorii Eid al-Fitr” care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Acesta este al patrulea atac cu dronă iniţiat de presupuşi membri ai organizaţiei Al-Qaida în Yemen din 28 iulie. Atacurile s-au soldat, în total cu 17 morţi.

Washingtonul a decis să-şi închidă ambasadele şi consulatele în urma interceptării unor mesaje care conţineau ameninţări cu atentate între liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi Nasser al-Whaychi, şeful filialei Al-Qaida în Peninsula Arabică.

Primul ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminica trecută. Zawahiri i-ar fi cerut lui al-Whaychi să “facă ceva”, ceea ce i-a determinat pe responsabilii de la Washington şi din Yemen să se teamă de un atac iminent.

La Washington, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, a refuzat în cursul zuilei de ieri să explice despre ce fel de ameninţare este vorba.’Luăm măsuri de precauţie pentru a ne proteja angajaţii, turiştii şi infrastructurile din străinătate’, a repetat de mai multe ori Harf, refuzând să intre în detalii.

Invocând ameninţări credibile cu atentate din partea Al-Qaida, Washingtonul a decis să închidă 22 ambasade şi consulate americane din Orientul Mijlociu şi Africa.

Urmând exemplul aliatului lor american, Parisul şi Londra au prelungit, la rândul lor, închiderea ambasadelor din Yemen cu câteva zile.

După cum declara postului TV CNN  Robert Baer, fost colaborator al CIA în Orientul Mijlociu, este “foarte neobişnuit să fie închise 22 de ambasade în acelaşi timp…. Mi-am petrecut 21 de ani în CIA şi cred că nu am văzut niciodată 22 de ambasade închise simultan”, a subliniat Baer.

Washingtonul a lansat alerta joia trecută anunţând că vor fi închise 25 de reprezentanţe diplomatice şi consulare (din 222 în întreaga lume), începând cu 4 august.

Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, a vorbit într-un interviu pentru CBS despre “una din cele mai credibile şi precise ameninţări pe care le-am văzut după 11 septembrie 2001”.

La rândul său, ABC News a citat un responsabil american care şi-a păstrat anonimatul şi  care a avertizat că există riscul ca Al-Qaida să trimită kamikaze cu bombe implantate chirurgical în corp pentru a păcăli controalele de securitate.

“Nu dispunem de dovezi specifice că această ameninţare ar viza delegaţiile Uniunii Europene, însă, ca întotdeauna, au fost luate toate precauţiile necesare”, a declarat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Potrivit Departamentului de Stat, reprezentanţele americane de la Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riad, Dhahran, Jeddah, Doha, Dubai, Kuweit, Manama, Muscat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali şi Port Louis vor rămâne închise până sâmbătă. În schimb, cele de la Dhaka, Alger, Nouakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra şi Arbil s-au redeschis luni.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus