Te afli aici: Acasa » Internațional » Irlanda a reintrat în recesiune, pentru prima oara din 2009

Irlanda a reintrat în recesiune, pentru prima oara din 2009

Irlanda a reintrat în recesiune, pentru prima oară din 2009, după revizuirea în scădere a datelor din 2012, indicând că redresarea ţării în urma crizei financiare va fi mult mai lentă decât s-a estimat iniţial, transmite Reuters.

 În 2012, economia irlandeză a crescut cu doar 0,2%, faţă de 0,9% cât s-a anunţat iniţial, deoarece exporturile au scăzut în a doua parte a anului, în urma recesiunii din zona euro. Guvernul are ca obiectiv o creştere de 1,5% în acest an şi revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, când avansul a fost de 2,2%.

 Salvată de UE, BCE şi FMI la sfârşitul lui 2010, Irlanda şi-a realizat obiectivele stabilite în schimbul ajutorului internaţional şi s-a apropiat de ieşirea din acest program, obţinând în luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima ţară din zona euro care a revinit complet pe pieţele de finanţare după ce a beneficiat de asistenţă international, dar are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa şi a anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor şi majorare a taxelor.

În 18 iunie, Fondul Monetar Internaţional a aprobat eliberarea unei tranşe de 1,27 miliarde de dolari pentru Dublin, apreciind că economia Irlandei a crescut modest pentru al doilea an consecutiv dar ţara este în grafic pentru a îndeplini condiţiile impuse în schimbul asistenţei financiare. Până acum, Irlanda a beneficiat de fonduri de 27,79 miliarde de dolari de la FMI, deoarece a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar şi să îmbunătăţească situaţia economiei. Datoria publică ar urma să ajungă la un nivel record în acest an iar creşterea economiei ar urma să se accelereze anul viitor.

 Irlanda s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, după ce a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional în valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE şi FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar. La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus