Te afli aici: Acasa » Internațional » Lovitura militara din Egipt a dus la o escaladare a atacurilor asupra crestinilor copti

Lovitura militara din Egipt a dus la o escaladare a atacurilor asupra crestinilor copti

După lovitura de stat militară din 3 iulie, membrii comunităţii creştine copte din Egipt au fost ţinta a numeroase atacuri, potrivit organizaţiei Human Rights Watch, care a cerut noilor autorităţi să investigheze incidentele, o bună parte din acestea fiind comise de susţinătorii preşedintelui demis şi a denunţat pasivitatea poliţiei pentru evitarea acesteor violenţe, informează miercuri ziarul ABC.

De la răsturnarea lui Morsi s-au înregistrat şase atacuri împotriva creştinilor în diferite provincii ale ţării (Luxor, Marsa Matruh, Minya, Nordul Sinai-ului, Port Said şi Qena). Martorii consultaţi de Human Rights Watch au relevat că, în majoritatea acestor incidente, forţele de ordine nu au luat nici o măsură pentru împiedicarea violenţelor.

Incidentul cel mai grav a avut loc la 5 iulie, când mai mulţi locuitori au omorât patru creştini în propriile lor case în oraşul Naga Hassan, la zece kilometri distanţă de Luxor. Incidentele au izbucnit după descoperirea  cadavrului unui musulman. După ce s-a răspândit zvonul că moartea a fost provocată de doi tineri creştini, mulţimea a înconjurat casele a doi copţi, iar cei 60 de agenţi prezenţi la faţa locului nu au avut curajul să intervină decât după moartea celor patru creştini.

Agresorii au atacat apoi alte trei persoane şi au distrus 24 de proprietăţi copte. Mai mulţi martori consultaţi de HRW în Luxor şi Naha Hassan confirmat că poliţia nu a făcut nimic pentru a pune capăt agresiunilor asupra creştinilor care au durat timp de 17 ore. La 3 iulie, mai mulţi susţinători ai lui Morsi au vandalizat şi incendiat biserica ortodoxă coptă Saint George şi biserica Al Salé din localitatea Delga, din sudul capitalei Cairo. Atacatorii au rănit 8 persoane – creştini şi musulmani şi, dupoă spusele parohului, poliţia şi armata nu au făcut nimic ca să protejeze biserica Saint George. Majoritatea creştinilor din această zonă au fugit, au declarat numeroşi localnici egipteni. În aceeaşi zi, mai mulţi partizani ai lui Morsi au atacat biserica Sf Maria şi comisariatul poliţiei din Marza Matruh. Iar în zilele de 5, 6 şi 11 iulie, au fost ucişi trei creştini copţi, între care un preot. Deocamdată nu se ştie dacă aceste crime au o motivaţie religioasă. Singurul atac din motive religioase în care a intervenit poliţia este cel din 5 iulie din Qena, unde agenţii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe susţinătorii lui Morsi care atacaseră biserica din localitate.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus