Manifestări româneşti la Gyula şi Chitighaz

În data de 13 decembrie 2019, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la un eveniment cultural dedicat prof. Ioan „Mitică” Ruja, trecut la cele veşnice. Evenimentul desfăşurat în sala Centrului Cultural Românesc din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, a cuprins numeroare evocări ale renumitului profesor, coregraf şi dansator Ioan „Mitică” Ruja, care timp de zeci de ani, a contribuit la menţinerea, dezvoltarea şi afirmarea dansurilor tradiţionale româneşti din Micherechi, pe scenele din Ungaria şi din alte ţări. Au vorbit despre Ioan „Mitică” Ruja, printre alţii, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB) şi Tiberiu Boca, redactor TV la Szeged.

Ansamblul de păstrare a tradiţiilor populare din Micherechi, profesori ai LNB, dar şi membri unor ansambluri profesioniste de dans din Gyor şi Szekesfehervar au dansat dansurile româneşti din Micherechi, „mândria satului”, cum le denumesc locuitorii români din această localitate, majoritar românească, din Ungaria. La manifestare au participat membri familiei celui evocat, fiul acestuia, Zoltan Ruja, fiind un renumit medic cardiolog, profesor universitar la Budapesta şi Kecskemet. 

Manifestarea a fost un moment cultural valoros, publicul românesc din Ungaria dovedind că are apetenţă pentru respectarea şi cinstirea înaintaşilor care au fost repere în viaţa comunităţii. Aceste personalităţi sunt un bun exemplu şi pot constitui exemple pentru tânăra generaţie. La acest moment au participat reprezentanţi ai Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ai altor autoguvernări româneşti din localităţile limitrofe Gyulei, alte oficialităţi dar şi un numeros public.

În aceeaşi zi, pe scena casei de Cultură din Chitighaz, Ungaria, a avut loc serbarea tradițională de Crăciun, oferită de preșcolarii de la grădiniță și de elevii Şcolii Generale din această localitate. La Chitighaz, la aceste instituţii învață în prezent 138 de elevi, în clasele 1-8 și 55 de preșcolari, sub îndrumarea a 36 de cadre didactice (18 profesori și 8 educatori), iar localitatea numără circa 3.700 de locuitori, dintre care peste jumătate sunt etnici români. La manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula. La eveniment au participat peste 300 de persoane și multe oficialități. Preşcolarii şi elevii au prezentat colinde, poezii şi obiceiuri tradiționale din Chitighaz.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.