Te afli aici: Acasa » Internațional » Ministrul Natalia Intotero în vizită la Gyula

Ministrul Natalia Intotero în vizită la Gyula

 


În perioada 20-21 mai 2018, Natalia Elena Intotero, ministrul Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni (MPRP) a efectuat o vizită de lucru la Gyula, unde a avut întrevederi cu reprezentanți ai comunității istorice românești din Ungaria și a vizitat obiective reprezentative ale acesteia, situate în oraș. Domnia sa a sosit în Ungaria la invitația studioului din Cluj-Napoca al Televiziunii Române, care în data de 21 mai a transmis în direct slujba religioasă de la Catedrala episcopală a Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, (EORU) cu hramul ”Sf. Nicolae”, în cadrul unui proiect mai amplu denumit ”Servus Romania”, care cuprinde mai multe emisiuni realizate în Ungaria. Pe parcursul vizitei sale, ministrul român a fost însoțită de către consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni.
În ziua de 20 mai, ministrul Natalia Intotero a vizitat centrul EORU, unde a fost întâmpinată de către Preasfințitul Siluan, episcopul EORU împreună cu pr. Origen Sabău, consilier cultural al EORU și pr. Aurel Becan, care este și funcționar consular la CG Gyula.
În ziua de 21mai, ministrul Natalia Intotero a vizitat Liceul ”Nicolae Bălcescu” (LNB) din Gyula, fiind primită de către Maria Gurzău Czegledi, directorul instituției și întregul corp profesoral. Au mai participat la reuniune Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, șeful oficiului AȚRU, Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare AȚRU, Florin Olteanu, șeful Catedrei de Minorități de la Institutul Pedagogic din Szarvas, Iulia Olteanu, directorul Școlii ”Lucian Magdu” din Bătania, Delia Kovacs, redactor-șef la săptămânalul ”Cronica”, respectiv jurnaliști din România și Ungaria.
Ministrul MPRP a participat la slujba celebrată de către PS Siluan, însoțit de un numeros sobor de preoți și diaconi, la Catedrala ”Sf. Nicolae”, cu ocazia sărbătorii Sf. Împărați Constantin și Elena, transmisă în direct de către TVR.
În cursul zilei de 21 mai, ministrul Natalia Intotero a avut o întrevedere cu membri prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU). La această întâlnire au participat Rita Pătcaș, vicepreședintele UCRU, Eva Iova Șimon, redactor-șef la „Foaia Românească”, Tiberiu Boca, redactor al redacției TV în limba română „Ecranul Nostru” din Szeged, Ioan Ruja, Aurel Becan și Anca Becan, jurnalist la „Foia românească”.
În cadrul întrevederilor cu reprezentanții EORU, UCRU, cât și la întâlnirea de la Liceul ”Nicolae Bălcescu”, demnitarul român a afirmat că această vizită este una preliminară, care va fi urmată de o vizită mai amplă, în care vor fi vizitate și alte comunități și instituții românești din Ungaria. Domnia sa a vorbit despre faptul că statul român va acorda în continuare finanțări unor proiecte ale comunității istorice românești din Ungaria, care să contribuie la păstrarea identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a acesteia. Ministrul a menționat că România va acorda în continuare burse universitare de studiu pentru etnicii români din Ungaria, locuri în tabere școlare (150 de locuri în 2018), repetarea unor proiecte de succes ca ”Descoperă și cunoaște România”. Ministrul Natalia Intotero a făcut cu această ocazie donaţii de carte către instituţiile vizitate.

https://www.youtube.com/watch? time_continue=1&v=tiJAYOXqRXs

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus