Te afli aici: Acasa » Internațional » Parlamentul European accepta Bugetul UE negociat pentru 2014 – 2020

Parlamentul European accepta Bugetul UE negociat pentru 2014 – 2020

Parlamentul European a aprobat miercuri, la Strasbourg, rezultatul negocierilor cu Consiliul UE privind bugetul Uniunii Europene pe termen lung pentru perioada 2014 – 2020. În acest context, a fost adoptată o  rezoluţie cu 474 de voturi pentru, 193 împotrivă şi 42 de abţineri, relevă un comunicat de presă al PE.

La 19 iunie, negocierile ajunseseră la un rezultat considerat insufficient de PE, motiv pentru care au fost reluate săptămâna trecută în pregătirea Consiliului European. Preşedintele Parlamentului, Martin Schulz, negociatorul-şef al PE Alain Lamassoure, premierul irlandez Enda Kenny, a cărui ţară a deţinut preşedinţia Consiliului UE în primul semestru şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au încheiat un acord care a obţinut sprijinul principalelor grupuri politice din PE şi al statelor membre.

 Parlamentul European a obţinut priorităţile-cheie din mandatul său de negociere – o flexibilitate aproape totală de mutare a fondurilor neachitate (credite de plată) de la un an la altul şi o largă flexibilitate de mutare a angajamentelor de la un an la altul şi dintr-o categorie de cheltuieli în alta în scopul de a facilita combaterea şomajului în rândul tinerilor, cercetarea şi programul Erasmus pentru toţi şi de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii.

O atenţie deosebită va fi acordată alinierii viitoarei durate a cadrului multianual-în prezent de şapte ani-la ciclurile politice de cinci ani din instituţiile europene.

Rezultatul negocierilor va fi cuprins într-un regulament şi într-un acord interinstituţional anexat pe care PE va trebui să îl aprobe cu majoritatea membrilor săi plus unu. Parlamentul European este gata să aducă la vot regulamentul privind cadrul financiar multianual şi acordul interinstituţional în toamnă, de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile tehnice şi legale pentru finalizarea textelor relevante, astfel încât documentele să reflecte acordul general încheiat între Consiliu şi Parlament.

Proiectul de buget propus de Comisia Europeană pentru anul 2014, primul an al viitorului cadru financiar multianual, prevede 142,01 miliarde de euro drept angajamente şi 135,9 miliarde drept plăţi. Acesta va trebui aprobat de statele membre şi de PE.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus