Te afli aici: Acasa » Internațional » Parlamentul francez a dat unda verde cercetarii asupra embrionului si celulelor stem

Parlamentul francez a dat unda verde cercetarii asupra embrionului si celulelor stem

Parlamentul francez a adoptat definitiv marţi un text legislativ care autorizează cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem. Proiectul era susţinut de guvern pentru ca Franţa să recupereze “întârzierea” în acest domeniu, relatează AFP.

Proiectul legislativ susţinut de stânga a fost adoptat cu voturile majoritare a 314 deputaţi. Până acum, cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem erau interzise, dar se puteau acorda derogări, în baza unei prevederi intrate în vigoare în 2004.

Deputatul radical  de centru-stânga Roger Gerard Schwartzenberg, fost ministru al cercetării, a explicat că miza proiectului o constituie”’medicina regenerativă şi terapia celulară”. “Gândiţi-vă la aceia dintre concetăţenii noştri care sunt bolnavi şi aşteaptă, speră la terapii noi”, ia subliniat  deputatuli, evocând degenerarea retinei, boala Alzheimer sau afecţiunile cardiace.

“Este un progres pe care îl aşteptăm de 35 de ani”, a remarcat la rândul său deputatul socialist Jean Louis Touraine, după votul de marţi din Adunarea naţională (camera inferioară a parlamentului francez).

În schimb, deputatul UMP  de dreapta Jean Leonetti a denunţat o dezbatere “de mântuială” şi a apreciat că cercetările în domeniu nu au fost împiedicate nici până acum de legislaţie.

În 2011, după dezbateri încinse, fosta majoritate de dreapta a decis să se rămână la interdicţia cercetării, cu posibilitatea derogărilor.

Arhiepiscopul Parisului, cardinalul catolic Andre Vingt-Trois a apreciat că proiectul  este o “gravă eroare”,  deoarece “embrionul este considerat a nu fi nimic”.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus