Te afli aici: Acasa » Internațional » Pentru viitorul sef al FBI, simularea inecului este un act de “tortura’”

Pentru viitorul sef al FBI, simularea inecului este un act de “tortura’”

James Comey, numit de preşedintele american Barack Obama pentru a conduce FBI în următorii zece ani, a declarat marţi că simularea înecului, o tehnică de interogatoriu practicată pe deţinuţi în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, reprezintă, în opinia sa, un act de “tortură”, informează AFP.

Fostul număr 2 al Ministerului Justiţiei (2003-2005) în timpul preşedinţiei Bush şi-a exprimat, în timpul audierii sale în Senatul american, opoziţia faţă de metodele folosite atunci în secret de CIA. “Când am auzit pentru prima dată că este utilizată simularea înecului, prima mea reacţie, ca cetăţean şi oficial, a fost că (acestă metodă) este tortură, şi acest lucru îl cred şi în present”, a spus James Comey. “M-am dus apoi la ministrul justiţiei să-i spun că este greşit, oribil, şi că ar trebui să meargă la Casa Albă”, a povestit el.

Cea mai mare asociaţie pentru apărarea libertăţilor fundamentale (ACLU) a criticat, într-o scrisoare trimisă mai multor senatori săptămâna trecută, atitudinea de atunci a lui James Comey, care, în ciuda opoziţiei sale morale, a afirmat că unele dintre aceste metode au fost legale.

Senatul american trebuie să aprobe numirea lui James Comey în cadrul unui vot în şedinţă plenară, la o dată care nu a fost stabilită. Mandatul actualului director al FBI, Robert Mueller, expiră la 4 septembrie.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus