Placă comemorativă la Gyula

La data de 5 octombrie 2018 Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a participat la ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale amplasată în aula Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula (LNB) în amintirea profesoarei Lucia Borza.  Inițiativa a venit din partea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU). Placa a fost inaugurată după doi ani după decesul Luciei Borza, care a fost prima profesoară de limba română în învăţământul liceal din Ungaria de azi.

Pe lângă vocația sa de profesor Lucia Borza a activat aproape un deceniu ca jurnalist la redacția revistei ”Foaia Românească”, unde, conform unor mărturisiri anterioare ale sale, și-a dezvăluit o altă latură a talentului său, aceea de a scrie poezii și cărți în limba română pentru copii, lucru demonstrat de operele scrise, dar și prin manualele de limba română editate de dânsa.

Evenimentul a debutat cu un moment cultural dedicat Luciei Borza. „Această placă comemorativă vine să amintească tinerilor care învață în această insitituție, nouă și tuturor românilor din Ungaria despre personalitatea și activitatea artistică a doamnei Lucia Borza și să o mențină mereu în memoria noastră”, a mărturisit pr. Marius Maghiaru, președintele UCRU, în deschiderea evenimentului. Cuvinte despre regretata personalitate au fost rostite şi de către Maria Gurzău Csegledi, directorul LNB şi alţi participanţi. Un film despre viaţa celei comemorate a fost prezentat cu această ocazie.

Manifestarea a fost urmărită de elevii și profesorii LNB, de foști colegi de catedră ai doamnei Lucia Borza, de rude, prieteni, și de reprezentanți ai instituțiilor românești din oraș. La eveniment au luat parte Daniel Banu, consulul general al României la Szeged; Mihai Şotropa, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta; Petru Câmpian, reprezentant al ICR Szeged; Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din jud. Csongrad; pr. Visarion Tuderici, secretar eparhial al episcopiei ortodoxe Române a Ungariei (EORU); pr. Aurel Becan, protopop de Szeged; pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula; pr. Tiberiu Marc, parohul Catedralei Ortodoxe Române din Gyula; reprezentanţi ai Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI), ai publicaţiilor „Foaia românească” şi „Cronica” ş.a. Preoţii prezenţi au celebrat o slujbă de comemorare şi au sfinţit placa comemorativă, iar organizatorii au oferit participanţilor o recepţie.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.