Te afli aici: Acasa » Internațional » Putin acuza SUA ca l-au blocat de fapt pe Snowden in Rusia

Putin acuza SUA ca l-au blocat de fapt pe Snowden in Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni Statele Unite ale Americii că l-au blocat pe Edward Snowden în Rusia şi a dat asigurări că fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA va părăsi Moscova imediat ce va putea, relatează AFP.

”El a sosit pe teritoriul nostru fără invitaţie. N-avea intenţia să vină la noi. Era în tranzit către alte ţări”, a declarat Putin, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă. ”Când prezenţa sa în avion a fost dezvăluită, partenerii noştri americani au blocat de facto continuarea călătoriei sale”, a adăugat el.

”Ei (americanii) au intimidat toate celelalte ţări, nimeni nu mai vrea să-l primească”, a continuat Putin, adăugând în glumă: ”Ne-au făcut un cadou frumos de Crăciun”.

Tânărul american, blocat pe aeroportul moscovit Şeremetievo, unde a sosit în 23 iunie venind din Hong Kong, şi-a făcut cunoscută vinerea trecută intenţia de a cere azil politic din partea Rusiei, aşteptând momentul când va avea posibilitatea să plece în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua şi-au declarat disponibilitatea de a-l primi.

”Din momentul în care va avea posibilitatea, el o va face, fără îndoială”, a declarat preşedintele Putin.

În urmă cu două săptămâni, americanul a cerut azil politic în 21 de ţări, inclusiv Rusia, dar a revenit asupra cererii sale pe lângă Moscova după ce Putin a pus drept condiţie ca el să înceteze dezvăluirile despre programul de supraveghere electronică.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil în Rusia, în cadrul unei întâlniri în zona de tranzit de pe aeroport cu treisprezece personalităţi ruse, inclusiv avocaţi şi apărători ai drepturilor omului.

”Noi i-am spus: ‘Avem relaţii cu SUA şi nu vrem să le prejudiciem’. El a zis nu”, a declarat Putin presei după ce-a efectuat o scufundare cu un batiscaf în Marea Baltică.

”El a mai adăugat: ‘Vreau să-mi continui activitatea. Voi lupta pentru drepturile omului’. Noi am răspuns: ‘Aceasta se va face fără noi. Noi avem alte lupte de dus”’, a conchis preşedintele rus

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus