Scandalul PRISM:UE cere explicatii SUA in cazul programului american de supraveghere a comunicatiilor

 Uniunea Europeană a cerut Statelor Unite să îi furnizeze răspunsuri „cât mai rapid posibil” la întrebările pe care i le-a adresat cu privire la programul american de supraveghere a comunicaţiilor PRISM.  Izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din SUA, cel al spionajului electronic practicat de către Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi divulgat recent de un fost angajat al CIA, Edward Snowden, dezvăluie că, teoretic, inclusiv 10 milioane de români ar putea fi spionaţi de Guvernul Statelor Unite. Asta pentru că au conturi pe Facebook, Yahoo sau la alte companii online.

Snowden a provocat un scandal după ce a dezvăluit că guvernul ţării sale colectează datele telefonice ale câtorva zeci de milioane de americani. Şi nu numai. Agenţia de securitate, NSA, derulează de 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a căpătat acces direct la serverele celor mai mari reţele sociale şi servicii de email şi date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple.

  Snowden a mărturisit, într-un interviu pentru The Guardian, că nu a mai putut îndura abuzurile făcute de agenţiile guvernamentale. „Agenţia de securitate şi, în general, comunitatea de securitate se concentrează pe culegerea de informaţii de oriunde, prin orice mijloace. Crede, pe baza unei auto-certificări, că slujeşte interesele naţionale”, a spus Snowden.

  „Cârtiţa”, cum l-a numit presa pe fostul angajat CIA, se aşteaptă la orice represalii din partea guvernului american. Ipoteză întărită de Julian Assange, fondatorul Wikileaks refugiat de circa un an în ambasada Ecuadorului la Londra. El l-a îndemnat pe Snowden să emigreze în America Latină

  În interviurile pe care le-a dat publicaţiei britanice The Guardian, din Hong-Kong, unde s-a refugiat şi a făcut dezvăluirile, Snowden a afirmat că ar vrea să emigreze într-o ţară unde este respectată libertatea Internetului. El se gândise la Islanda în primul rând şi a primit deja oferte de la Franţa şi Rusia.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.