Te afli aici: Acasa » Internațional » Sfintele Paști la românii din Ungaria

Sfintele Paști la românii din Ungaria

 

Învierea Domnului reprezintă un prilej de bucurie și comuniune pentru românii ortodocși din Ungaria. Cu prilejul sărbătorii Pascale, consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a fost prezent alături de etnicii români din circumscripția consulară arondată la mai multe manifestări religioase.

În data de 08 mai, de la miezul nopții, consulul general Florin Vasiloni a luat lumină și a asistat la slujba Învierii, desfăşurată la Biserica Ortodoxă Română din localitatea Micherechi, oficiată de pr. paroh Ioan Bun, în prezența a sute de credincioși.

În prima zi a sărbătorii pascale, consulul general Florin Vasiloni a luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală “Sf. Nicolae” din Gyula. Ceremonia religioasă a fost săvârşită de către preoţii de la centrul eparhial. La serviciile religioase au participat sute de credincioși, printre care amintim pe Maria Gurzau Czegledi, directorul Liceului “Nicolae Balcescu” din Gyula, Ion Budai, fost director al institutiei, Eva Iova, redactorul-șef al “Foii Românești“ ș.a. După terminarea slujbei un grup de elevi de la Liceul „Nicolae  Bălcescu” din Gyula, instruiţi de prof.  Eva Pătcaş Sabău, au interpretat cântece, poezii şi rugăciuni pascale.

La incheierea serviciului religios, Consulatul General al României la Gyula, a sprijinit organizarea unei recepții, la care au participat  reprezentanţi ai etnicilor români din Ungaria.

În aceeași zi, la orele 14, consulul general Florin Vasiloni, a participat la slujba vecerniei pascale, desfăşurată în biserica romano-catolică de la Șercad (Sarkad). Ceremonia religioasă a fost oficiată de către preoții centrului eparhial al EORU.  În oraşul Sarkad nu funcţionează biserică ortodoxă română. La iniţiativa autoguvernării române din oraş, condusă de Ioan Tat, slujba vecerniei pascale se desfăşoară în fiecare an,  în biserica romano–catolică din localitate. La acest eveniment au participat printre alții viceprimarul oraşului Șercad, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Margareta Tat, primarul localității Micherechi, Delia Kovacs, redactor-șef al publicatiei ”Cronica”, ș.a. Toți cei prezenți au fost invitați la o agapă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești locale din Şercad.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus