Te afli aici: Acasa » Internațional » Slujire inter-ortodoxă la Budapesta, în Duminica Ortodoxiei

Slujire inter-ortodoxă la Budapesta, în Duminica Ortodoxiei

Continuând tradiția anuală a slujirii inter-ortodoxe inițiată în Budapesta de mai mulți ani, PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) împreună cu un sobor de preoți și diaconi reprezentând celelalte jurisdicții ortodoxe din Ungaria și având binecuvântarea ÎPS Părinte Antonie, Arhiepiscop de Budapesta și Viena și conducător al Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta, în Duminica Ortodoxiei din acest an (17 martie 2019). La această manifestare a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Din soborul slujitor au mai făcut parte pr. Marius Maghiaru, protopop ortodox român de Budapesta şi preşedinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU); preoţi ai Catedralei Ortodoxe Maghiare „Adormirea Maicii Domnului”, din Budapesta; reprezentanţi ai episcopiilor sârbe, bulgare şi ruse care activează în Ungaria.

Răspunsurile liturgice în mai multe limbi (română, maghiară, greacă, slavonă, sârbă și bulgară) au fost asigurate de grupul coral al Catedralei Ortodoxe Maghiare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Budapesta.

Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea sluji din nou la Budapesta, împreună cu ceilalți clerici, în Duminica Ortodoxiei. Părintele Magyar István a rostit, de asemenea, un cuvânt de mulțumire adresat Ierarhului și celorlalți clerici pentru această slujire din Duminica Ortodoxiei.

Slujirea comună inter-ortodoxă, la iniţiativa ierarhiei ortodoxe române din Ungaria, a fost inaugurată în anul 2005, de către PS Părinte Sofronie Drincec, la vremea aceea conducător al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a fost continuată, prin slujiri anuale, găzduite, rând pe rând, de mai multe dintre locașurile de cult din Budapesta, ale celor 5 jurisdicții ortodoxe care trăiesc astăzi în Ungaria: Exarhatul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice; Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria; Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria; Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria și Eparhia Ortodoxă Maghiară din Ungaria, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

Pr. Magyar István a declarat presei prezente la eveniment: La comunitățile ortodoxe care trăiesc în Budapesta, în capitala Ungariei, există un obicei, o tradiție, ca să se adune într-o biserică, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei. În acest an, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, care este și Reședința Eparhiei Ortodoxe Maghiare, a fost gazda acestui eveniment, la Sfânta Liturghie săvârșită aici sub conducerea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan. Astfel, ne-am rugat împreună cu ocazia acestei frumoase sărbători și în acest fel am dat mărturie și despre universalitatea credinței ortodoxe.

https://www.youtube.com/watch?v=h6U7wsZQPBU

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus