Te afli aici: Acasa » Internațional » SUA:”Suntem gata de un atac”. Siria:”Va arde tot Orientul Mijlociu”. Iranul și Rusia ameninta si ele

SUA:”Suntem gata de un atac”. Siria:”Va arde tot Orientul Mijlociu”. Iranul și Rusia ameninta si ele

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat luni că “fiecare oră contează” pentru ancheta experţilor organizaţiei asupra presupusului atac cu armament chimic în Siria, în contextul în care occidentalii se tem că este prea târziu, relatează AFP. “Fiecare oră contează. Nu putem permite întârzieri suplimentare”, a declarat Ban Ki-moon la Seul, cu câteva ore înaintea începerii misiunii ONU de inspectare în zona din apropierea capitalei siriene care a fost miercuri teatrul unui presupus atac chimic. Regimul de la Damasc a dat undă verde misiunii, dar ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au deplâns faptul că regimul sirian a întârziat să autorizeze experţii ONU să meargă la faţa locului, permiţând dispariţia probelor. “Lumea priveşte Siria”, a declarat Ban Ki-moon, subliniind din nou că este necesar ca experţii ONU să aibă “un acces liber” la locul respectiv pentru a putea efectua o anchetă “completă, aprofundată şi fără piedici”. “Nu putem lăsa nepedepsită ceea ce pare să fie o crimă gravă împotriva umanităţii”, a adăugat şeful ONU, la finalul unei vizite de cinci zile în Coreea de Sud, ţara sa natală.

Succesul acestei anchete “este în interesul tururor” şi va avea “un impact disuasiv” important asupra unui eventual plan de utilizare a armamentului chimic, a adăugat Ban Ki-moon.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că 3.600 “cu simptome neurotoxice” au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată “confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome”. Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest atac chimic. Regimul de la Damasc dezminte oficial că a comis atacul cu gaze toxice.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat, ministrul sirian al Informaţiei, Omran al-Zubi, a declarat că presiunile făcute de SUA sunt „o pierdere de timp” şi a semnalat că guvernul sirian „va continua să combată terorismul până la capăt”. În acelaşi timp, ministrul a reiterat poziţia Damascului în ceea ce priveşte utilizarea de armament chimic. „Noi nu am utilizat niciodată arme chimice în Siria, în orice formă ar fi, lichid sau gaz”, a declarat el într-un interviu la televiziunea Al-Mayadine. „Armata siriană nu are nevoie să utilizeze arme chimice, pentru că moralul ei este ridicat şi ea realizează progrese împotriva terorismului”, a asigurat el, potrivit adevarul.ro. De asemenea, a reluat acuzaţia formulată de armata siriană, care susţine că rebelii au folosit agenţi chimici în timpul confruntărilor de sâmbătă, din Jobar, o suburbie a Damascului. Potrivit unui comunicat emis de oficialităţile siriene, trupele lui Assad „au văzut elemente chimice şi au fost asfixiaţi” când au intrat într-un refugiu al rebelilor din acea suburbie. „Aproximativ 20 de soldaţi au fost duşi de urgenţă la spital după ce au inhalat agenţi chimic în Hobar, iar unii dintre ei se aflau în stare critică”, a subliniat o sursă militară citată de EFE.

Înaltul reprezentant al ONU pentru dezarmare a ajuns la Damasc. Angela Kane va negocia cu regimul condus de Bashar al-Assad accesul experţilor în zona unde ar fi fost comis atacul cu gaz sarin. În funcţie de rezultate, această evaluare ar putea influenţa o posibilă intervenţie militară a Statelor Unite şi a aliaţilor săi. Chiar şi în lipsa concluziilor, Franţa susţine că nu există urmă de îndoială: regimul sirian se face vinovat de utilizarea armelor chimice, informează Realitatea TV.

Şi Iranul consideră că s-a folosit arsenalul chimic, doar că dă vina pe rebeli. Între timp, Statele Unite îşi consolidează prezenţa în marea Mediterană. Marina americană a mobilizat patru nave de război în eventualitatea unei intervenţii militare în Siria. Preşedintele Barack Obama va avea o şedinţă cu şefii serviciilor de securitate pentru a evalua situaţia. Dacă americanii vor decide să acţioneze în forţă, o vor face doar în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, acolo unde Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, are drept de veto.

Sursa:   www.realitatea.net 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus