Te afli aici: Acasa » Internațional » The Washington Post: NSA a interceptat date ale utilizatorilor Google şi Yahoo

The Washington Post: NSA a interceptat date ale utilizatorilor Google şi Yahoo

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a interceptat datele a sute de milioane de utilizatori ai Google şi Yahoo, consemnează cotidianul The Washington Post în ediţia sa electronică de miercuri, citând documente obţinute de la fostul colaborator al serviciilor secrete americane Edward Snowden, transmit AFP şi AP.

Programul, denumit MUSCULAR, operat de NSA în colaborare cu agenţia omoloagă din Marea Britanie, Government communications headquarters (GCHQ), permite serviciilor de informaţii să culeagă date din fibra optică folosită de giganţii informatici. Potrivit The Washington Post, MUSCULAR este o parte secretă a programului PRISM care permite NSA să obţină date prin intermediul ordinelor judecătoreşti adresate societăţilor de internet.

Un document din 30 ianuarie 2013 citat de ziarul american ilustrează faptul că, la acea dată,  aproximativ 181 de milioane de date fuseseră colectate, de la metadate privind e-mailuri, care indicau cine a trimis şi primit mailuri şi când, până la documente text, audio sau video.

Aceste interceptări operate de NSA care au avut loc în afara SUA, prin intermediul unui furnizor de reţele de telecomunicaţii al cărui nume nu a fost dezvăluit, indică documentele evocate de Washington Post. Un grafic sugerează că interceptarea s-a fi produs chiar între site-urile de internet şi serverele delocalizate ale Google. Conform cotidianului, acţiunea în afara SUA ar permite NSA să aibă mai multă libertate de mişcare decât în ţară, unde sunt necesare decizii judecătoreşti pentru operaţiunile sale.

Contactaţi de AFP, NSA, Google şi Yahoo nu au dat detalii, dând asigurări că nu au autorizat niciodată un astfel de acces la datele utilizatorilor lor.

Întrebat în legătură cu relatările din Washington Post, şeful NSA, generalul Keith Alexander, a declarat că nu este la curent cu publicarea acestor informaţii, dar că i se par a fi incorecte. ‘După cunoştinţa mea, o astfel de activitate nu a avut loc niciodată’, a subliniat el.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus