Te afli aici: Acasa » Internațional » Un esec al monedei euro ar fi un dezastru pentru Germania

Un esec al monedei euro ar fi un dezastru pentru Germania

Un esec al monedei euro ar fi un dezastru pentru Germania

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, se află în posesia unui raport intern care atrage atenţia că o eventuală destrămare a zonei euro ar avea consecinţe dezastruoase pentru economia Germaniei, scrie duminică revista Der Spiegel, citată de agenţia EFE.

În document se face o evaluare a efectelor probabile la nivel macroeconomic în cazul dispariţiei monedei comune ca urmare a crizei datoriilor suverane. În comparaţie cu un asemenea scenariu, orice plan de salvare pare să fie un rău mai mic, afirmă sub acoperirea anonimatului pentru revista germană un funcţionar al Ministerului de Finanţe de la Berlin, comentând pe marginea raportului.

În document se estimează că o revenire la moneda naţională ar însemna pentru Germania o reducere cu circa 10% a Produsului Intern Brut în primul an şi că numărul şomerilor ar creşte până la aproximativ 5 milioane. Raportul analizează şi implicaţiile pe care o eventuală destrămare a zonei euro le-ar avea asupra celorlalte state care folosesc în prezent moneda comună. Astfel, în cazul Spaniei se prevede o creştere a şomajului până la 26,7% şi o scădere a PIB cu circa 11%.

Potrivit raportului Ministerului german de Finanţe, statele care ar suferi cele mai severe dezechilibre în cazul materializării unui asemenea scenariu sunt Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia, exact ţările cele mai afectate de criză în prezent.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus