Te afli aici: Acasa » Internațional » Ziua Armatei Romane, sarbatorita in Ungaria

Ziua Armatei Romane, sarbatorita in Ungaria

 Consulatul General al României la Gyula, Ungaria, reprezentat de către E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a marcat, în Ungaria, prin manifestări diverse, ”Ziua Armatei Române”, sărbătorită în fiecare an la data de 25 octombrie.
La data de 24 octombrie 2017, Consulatul General al României, a organizat,  în diferite locaţii din cadrul circumscripţiei consulare alocate, ceremonii de cinstire a memoriei eroilor români cu ocazia Zilei Armatei Române. Din partea Ambasadei României la Budapesta au participat E.S. Marius Lazurca, ambasadorul Romțniei la Budapesta și col. Toma Savu, atașat militar român. Manifestările au inclus slujbe religioase şi depuneri de coroane de flori. Slujbele religioase au fost celebrate de către PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei, însoțit de către pr. Ionuţ Negrău, preot misionar la Săcal (judeţul Hajdu-Bihar).

Oraşul Debrecen este reşedinţa judeţului Hajdu-Bihar. Aici au fost depuse coroane la monumentul ostaşului român, denumit în limbaj popular “Fecioara albă”, monument aflat în Piaţa Bocskai, din centrul municipiului, la care a participat în calitate de reprezentant al Primăriei Debrecen, dr. Fauszt Zoltan, secretar adjunct al primăriei locale, în numele căreia a depus o coroană comemorativă. În continuare, la Cimitirul de Nord din Debrecen, a fost organizat un ceremonial, la „Monumentul ostaşului român căzut la datorie”, situat în “Sectorul românesc”.

Ulterior acestora, delegaţia română s-a deplasat în oraşul Hajdúböszörmeny, unde au fost primiţi de către viceprimarul Sores Istvan. La ceremonia desfăşurată în „Cimitirul soldatului român”, au participat și reprezentanţi ai autorităţilor locale. Au fost depuse coroane la ambele monumente aflate în aceeaşi incintă.

Un ceremonial militar româno-maghiar dedicat Zilei Armatei Române a avut loc în data de 17 octombrie, la Budapesta. Au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Români, aflat în Cimitirul Central din Budapesta, ridicat în memoria ostaşilor români care şi-au pierdut viaţă pe teritoriul Ungariei, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Ceremonialul s-a desfăşurat în prezenţa unor membrii ai corpului diplomatic acreditat la Budapesta, a reprezentanţilor Ministerului Apărării din România şi din Ungaria, precum şi a unor ataşaţi militari acreditaţi în capitala ungară.

Au participat printre alţii Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Daniel Banu, consulul general al României la Szeged. Părintele Marius Maghiaru, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a celebrat o slujbă religioasă în memoria eroilor români. La eveniment a participat şi o delegaţie militară română, condusă de col. Mircea Gologan, comandantul Brigăzii Mecanizate 81 Bistrița. Manifestarea, care a cuprins şi defilarea soldaţilor români şi magiari, a continuat cu o recepţie, organizată de Ambasada României la Budapesta.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus