Te doare spatele, ameţeşti brusc sau te îmbolnăveşti des de afecţiuni respiratorii? Problemele tale se pot rezolva chiar în Timişoara, fără să fii nevoit să iei drumul străinătăţii sau să pleci din localitate pentru a te trata. Terapia cu plăcuţele de cupru, acupunctura fără ace, terapia cu ventuze, alinierea vertebrală, kinetoterapia, termoterapia şi beneficiile unei saline sunt disponibile la Cabinetul de recuperare medicală Jurca.
Reporter: Cum îi ajutaţi pe pacienţii cu dureri de articulaţii şi de spate?
Sorin Jurca: Mai întâi se face o anamneză completă pentru a determina cauza durerii, poate fi neurologică, de cauză reumatică sau de cauză traumatică, dar atunci recuperarea necesită un timp mai lung. Fiecare terapie e în funcţie de pacient, timpul de tratament diferă de la caz la caz. La terapia cu plăcuţe se lucrează atât pe rădăcinile nervoase, cât şi pe punctele de acupunctură, pe meridianele energetice. Tratamentul trebuie personalizat în funcţie de meridianul pe care persoana respectivă are un dezechilibru. Totul depinde simptomatologie.
R: Aveţi serviciul de acupunctură fără ace. Ce presupune?
S.J.: Avantajul acupuncturii fără ace este, la fel ca şi la plăcuţe, că piele nu se înţeapă, nu există disconfortul creat de acest lucru. Avem un aparat cu o sondă în vârf. Aceasta se aplică pe piele şi transmite o înţepătură prin impuls electric care pătrunde în piele şi dă efect de reducere a inflaţiilor şi scăderea durerii în zona respectivă. Şi acupunctura se face pe locul unde pleacă durerea şi pe meridianele energetice. Intensitatea curentului electric diferă la fiecare pacient, fiecare are alt grad de sensibilitate. Acest tratament se foloseşte în bolile reumatologice şi în tratamentul algiilor.
R: Îi trataţi şi pe cei cu probleme biliare. Cum procedaţi?
S.J.: Problemele biliare sunt un pic mai complexe. Există un dezechilibru pe meridianul vezicii biliare. Chiar dacă o persoană are vezica biliară scoasă, poate să aibă simptomele ca şi când ar avea vezica biliară, dureri de cap, vedere în ceaţă, sau efectiv dureri pe meridianul vezicii biliare. Tratamentul constă într-o echilibrare energetică pe meridianul vezicii biliare prin masaj pe meridian şi pe anumite puncte specifice de pe meridian. Se folosesc şi plăcuţele de cupru care stimulează acele puncte energetice. În loc de ac, se pun plăcuţe de cupru.
R: Oferiţi şi tratament pentru cei care suferă de ameţeli frecvente. Din ce în ce mai mulţi tineri se plâng de aceste probleme. În ce măsură se poate rezolva această problemă?
S.J.: Ameţelile provin din mai multe cauze, poate fi vorba de o spondiloză cervicală sau poate fi o scădere bruscă a tensiuni arteriale. Mergând pe baza de spondiloză cervicală, tratamentul pentru spondiloza cervicală constă în masaj cervical, acupunctură fără ace sau şi plăcuţe de cupru, dar personalizat pentru fiecare pacient în parte. Există şi alte cauze mai grave pentru această problemă, dar acelea se rezolvă prin alte tratamente. Dar pentru cei care au spondiloză cervicală, avem un guler cervical care se înfăşoară în jurul gâtului, se umflă cu pompa şi efectiv face elongaţie cervicală. Practic, întinde zona cervicală pentru a elibera zonele de conjugare. Spondiloza cervicală apare cel mai des din cauza statului prelungit la calculator, lipsa mişcării şi a gimnasticii de dimineaţă.
R: Aveţi tratamente şi pentru cei care au suferit accidente vasculare. Cum îi trataţi?
S.J.: Aici ne limităm la kinetoterapie. Noi îi ajutăm, în întreţinem, dar dacă pacientul are un accident vascular, o porţiune din creier moare. Noi prin mişcare încercăm să transmitem impulsuri la sistemul nervos central astfel încât ca o zonă învecinată zonei bolnave să preia capacitatea zonei moarte. Tratamentul este pe termen mai lung, iar efectele sunt de la pacient la pacient.
R: Aveţi şi servicii pentru femeile gravide. Ce beneficii au dacă vin la dumneavoastră?
S.J.: Pentru femeile gravide marele avantaj e că tratamentul se face doar cu plăcuţe de cupru, nu necesită niciun medicament şi nu există nicio contraindicaţie. Femeile pot veni când au dureri de spate şi greţuri matinale. Marele avantaj se referă la durerile de spate, iar plăcuţele de cupru se aplică pe zona lombară, nu şi pe alte zone, răspunsul nu este atât de rapid însă. La orice tratament cu plăcuţele de cupru, al dureri acute, efectul este imediat, pacientul simte o ameliorare după câteva minute.
R: Ce alte metode de recuperare aveţi?
S.J.: Terapia cu ventuze, care se foloseşte de mult timp. Ele se folosesc cel mai mult pentru durerile de spate, dacă există blocaje pe zona lombară sau toracală. Ajută la junghiuri, nevralgii intercostale, spondiloză cervicală, se pot folosi şi pentru tratamentul răcelilor, dar lumea nu vine pentru aşa ceva, rezolvă cu medicamente. Avem şi terapie cu magneţi, care au rolul de a regla fluxul energetic. Se folosesc în combinaţie cu plăcuţele de cupru şi tot pentru calmarea durerii şi reducerea ei. Avem şi alinierea vertebrală, care este tehnica de mobilizare a vertebrelor, constă în mişcări de amplitudine foarte mică pe două vertebre. Prin această mişcare se produce o degajare a găurii de conjugare, prin care iasă rădăcina nervoasă. Efectiv, nervul este eliberat când este o mică presiune pe gaura de conjugare, iar acest lucru creşte automat mobilitatea şi se reduce durerea. Termoterapia se realizează cu sare şi acest lucru creşte circulaţia pe o anumită zonă şi automat grăbeşte perioada de vindecare prin aportul mai mare de sânge.
R: Pentru ce tip de afecţiuni este indicată salina?
S.J.: Salina este recomandată pentru afecţiunile respiratorii, amigdalite, sinuzite, bronşite, pentru a combate sputa de dimineaţă a fumătorilor. Stările depresive, stările de oboseală, stresul pot fi doar ameliorate, nu combătute total. Salina ajuta şi la imunitate şi ameliorează şi acneea sau psoriazisul, dar nu la toţi pacienţii la fel. Salina este 100% naturală, nu sunt folosiţi nici un fel de adezivi, sarea este pe suport de lemn, nu avem aparat de aerosoli, totul se produce natural ca şi într-o salină. Avem un sistem automat de ventilare şi filtrare a aerului, atât ale aerului expirat, cât şi al celui din încăpere. Avem afişaj digital la intrare cu salinitatea, umiditatea şi temperatura. Temperatura salinei este între 18-24 de grade, indiferent de anotimp. Acest lucru este un avantaj pentru copii, deoarece mulţi părinţi se feresc să îşi ducă copii la salină vara, pentru că e o diferenţă mare de temperatură de afară, şi pot apărea răceli. Sarea este din mina de la Praid
R:Aveţi masaj cu pietre de jad, care este destul de la modă în ultima vreme. Ce presupune?
S.J.: Este o tehnică destul de nouă, adusă din ţările asiatice. Pietrele se încălzesc la o temperatură de până la 70 de grade şi se pun pe nişte role, nu există contact direct cu pielea, temperatura se reglează în funcţie de sensibilitatea fiecărui pacient.
Masajul este folosit pentru relaxare, pentru o stare de bine, pe spate sunt puncte care prin masaj şi stimulare, creează o stare de bine. Masajul cu pietre de jad este o combinaţie între masaj, kiropractici şi presopunctură. Pe lângă căldura degajată de pietre, patul are şi funcţia de căldură prin infraroşii. Efectul constă în eliberarea presiunii din coloană prin elongaţie mecanică. Şi patul cu pietre de jad se poate folosi complementar în diverse afecţiuni ale coloanei. Avem şi nişte role tot din pietre de jad care se pot aplica pe diverse zone dureroase, genunchi, coapse.
R: Aveţi şi masaje anticelulitice. Multe femei sunt dezamăgite când nu obţin rezultate imediate. Cum se efectuează aceste masaje şi de câte şedinţe este nevoie?
S.J.: Masajul anticelulitic se poate face manual sau cu ventuze. La cel cu ventuze se produce o mai bună masare a zonei şi o creştere mai bună a circulaţiei, dar e un pic mai dureros decât la tehnica manuală, dar efectul e mult mai rapid. Sunt necesare minimum 10 şedinţe, odată la două zile. Bineînţeles pe lângă masaj trebuie să ţinem regim alimentar şi mişcare, dacă nu se ţine seama de aceste două lucruri, celulita va reveni la loc. Masajul creşte elasticitatea pielii, favorizează scăderea depozitelor de grăsimi, elimină reziduurile metabolice rezultate din metabolismul celular, elimină retenţia hidrică, iar prin creşterea circulaţiei ajută la reîntinerirea pielii.
Interviu realizat de Anda Deliu
Sursa foto: cabinetjurca.webgarden.ro