Alimente care dăunează dezvoltării creierului copiilor

Alimentaţia celor mici are o influenţă determinantă asupra sănătăţii lor. Mai mult, ea poate avea efecte negative sau pozitive şi în dezvoltarea creierului.

Alimente sarate
Aceste alimente pot să altereze starea de sănătate a copilului. O cantitate mare de sare ingerată zilnic poate conduce la creşterea presiunii arteriale, arteroscleroză şi alte boli grave. În acelaşi timp, poate deteriora arterele şi afecta circulaţia sângelui spre creier. Rezultatul poate fi afectarea funcţionării celulelor creierului, fapt ce poate conduce la ischemie şi hipoxie (oxigenarea insuficientă a ţesuturilor), la pierderi de memorie şi retard mental. Un copil are nevoie de un aport zinic de 4 grame de sare pentru ca organismul lui să funcţioneze normal.

Alimente care conţin organisme modificate genetic (OMG)
Studii medicale au demonstrat că dacă femeile însărcinate consumă des în ultimul trimestru de sarcină alimente ce conţin organisme modificate genetic atunci fătul poate să aibă un deficit de zinc. În cazul copiilor mai mici de un an aceste alimente pot determina o necroză a celulelor creierului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca adulţii să nu consume mai mult de 4 grame de OMG zilnic, iar femeile însărcinate şi copiii să nu consume deloc sau foarte puţin alimente ce conţin OMG.

Alimente prăjite
Peroxidarea lipidelor poate cauza îmbătrânirea prematură a creierului sau demenţă, compromiţând dezvoltarea normală a creierului. Baconul, peştele afumat, alte alimente prăjite la temperaturi mai mari de 200º sunt supuse procesului de peroxidare a lipidelor. Părinţii trebuie să dea copiilor cât mai puţine astfel de alimente.

Alimente ce conţin plumb
Cercetări de specialitate au dovedit că plumbul din alimente poate omorî celulele creierului. Alimentele pot fi contaminate cu plumb dacă sunt ţinute în vase în componenţa cărora intră plumb sau sunt vopsite cu vopsele ce conţin plumb.

Alimente care conţin aluminiu
Copiii care mănâncă des alimente ce conţin aluminiu pot avea pierderi de memorie, sunt mai puţin receptivi şi pot avea chiar demenţă. Aluminiul se găseşte în mod natural în multe alimente, dar într-o cantitate neglijabilă, ce nu dăunează sănătăţii. În anumite condiţii însă, acest aport poate creşt: atunci când în prepararea alimentelor sunt folosiţi aditivi alimentari ce conţin compuşi ai aluminiului cum este fosfatul de aluminiu.

Sursa: felicia.ro

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.