Te afli aici: Acasa » Lifestyle » Gastronomie » GASTRONOMIE / Friptură de gâscă umplută cu dovleac

GASTRONOMIE / Friptură de gâscă umplută cu dovleac

GASTRONOMIE / Friptură de gâscă umplută cu dovleac

Ingrediente:

piper negru măcinat

sare

3 cepe roșii

1 dovleac

3 – 4 linguri unt

4 chifle

200 ml lapte

20 g mix de sâmburi pentru salată

2 ouă

1/4 linguriță de scorțișoară

1 vârf de cuțit cuișoare măcinate

4 linguri pesmet

1 gâscă cca. 4 kg

1 L concentrat de găina

1 legătură zarzavaturi pentru supă 500 g

4 pere tari

3 – 4 linguri vin alb

liant pentru sosuri

6 linguri de merișoare

 

Mod de preparare:

Se încălzeşte laptele. Peste 3 chifle tăiate felii subţiri, se toarnă laptele şi se lasă să se înmoaie. Chifla rămasă se taie cuburi şi se prăjeşte de jur împrejur în 2 linguri de unt fierbinte. Se lasă la răcit. Dovleacul se curăţă de coajă, se taie în două, se îndepărtează seminţele şi se răzuiesc 300g de pulpă. Restul de dovleac se taie în cuburi mari şi se pune la rece. Se curăţă ceapa şi se toacă. Dovleacul răzuit şi o ceapă se prăjesc timp de 5-7 min., pe o parte şi pe alta, în restul de unt fierbinte, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la răcit.

 

Se toacă amestecul de sâmburi pentru salată. Se amestecă cu chiflele înmuiate, cu cuburile de chiflă prăjite, cu dovleacul răzuit şi cu ouăle. Se condimentează cu sare, piper, scorţişoară şi cuişoare. Se adaugă pesmet până ce compoziţia se leagă. Se îndepărtează grăsimea din interiorul gâştii. Se spală gâsca pe dinăuntru şi pe dinafară, se tamponează, se sărează în interior şi se umple cu compoziţia de dovleac, iar deschiderea se închide bine cu scobitori sau se coase cu aţă de bucătărie. Gâsca se sărează şi se piperează pe dinafară şi se pune în tavă cu pieptul în jos. Se adaugă zeama fierbinte de concentrat de pasăre până la o înălţime de cca. 2 cm şi se frige timp de 30 min. în cuptorul preîncălzit la 200 °C.

 

Între timp se curăţă zarzavatul pentru supă şi se taie cuburi. Se întoarce gâsca pe cealaltă parte şi se adaugă în tavă zarzavatul, cuburile de dovleac şi restul de ceapă. Se reduce temperatura cuptorului la 180 °C. În funcţie de mărime, gâsca se mai prăjeşte încă 120-150 min., se întoarce de câteva ori şi se stropeşte de mai multe ori cu zeama de friptură. În ultimele 30 de min., gâsca se frige cu pieptul în sus, astfel încât pielea să devină crocantă. Se cojesc perele, se taie în două şi se îndepărtează sâmburii. Cu 20 de min. înainte de terminarea timpului de gătire, acestea se pun în tavă, se coc până se înmoaie. Gâsca e gata în momentul în care, dacă se înţeapă o pulpă, iese o zeamă transparentă.

 

Se scoate gâsca din tavă şi se lasă să se odihnească, acoperită. Se scot perele din zeamă şi se pun la cald. Zeama de friptură se strecoară şi se degresează. Se fierbe împreună cu vinul alb până se reduce la jumătate. Se potriveşte gustul şi se îngroaşă, după gust, cu liantul pentru sosuri. Zarzavatul recuperat se mixează şi se pune la cald. Merişoarele se repartizează în scobiturile perelor. Se tranşează gâsca şi se serveşte cu umplutura, sosul, piuréul de dovleac şi perele. Se poate servi cu o garnitură de varză creaţă.

 

POFTĂ BUNĂ !!!

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus