Timp de preparare:
2 ore (complexitate medie)
Ingrediente:
Pentru 2 persoane:
orez cu bobul rotund
1 ceapă
1 ardei roșu
1 ardei verde
2 linguri de boabe de mazăre
2 căței de usturoi
2-3 linguri ulei de măsline
20 creveți decortcati(doar cărnița ,se găsesc congelați)
4 midii
1o creveți întregi(cu cap și crustă)
10 scoici rotunde de rău (dacă sunt măricele,dac sunt mai mci 20-30)
6 langoste
10 inele sau bucățele de calamar
sare
piper
1 linguriță boia
șofran
lămâie sau helas
Mod de preparare:
Punem într-o cratiță uleiul de măsline , ceapă și usturoiul tăiate mărunt se pun să se caleașcă ,când au devenit sticloase se adaugă ardeii tăiați și ei mărunt și se lasă să se înmoaie bine.Apoi se adaugă restul ingredientelor , lăsând langostele ,midiile și 3-4 scoici , se înăbușe puțin după care se adaugă 1 1/2 l apa, sare, piper, boiaua și șofranul. Se lasă să fiarbă cca 30 minute. Dacă vedeți că a scăzut prea mult apa se mai poate adaugă puțin.
Într-o tigaie sau cratiță nu prea înaltă ,dar întinsă ( în Spania este o tigaie specifică pentru paelle ,ce se numește „pallellero”,este de inox și cu pereții foarte joși.Există de la mărimea individuală pentru o persoană ,până la tigăi cu diametrul de 3-4 m , fiind o mâncare specifică Spaniei ,sunt localități ce în timpul „fiestelor” locale se pregătește paella pentru mii de persoane.)se pune un polonic de orez pentru o persoană(.Polonicul de mărime normală)deci pentru două persoane 2 polonoci cu orez, peste care se toarnă 4 polonice cu supă realizată și pe urmă ingredientele din ea.Se amestecă puțin după care se pun peste, langostele,midiile și scoicile ce le.am păstrat.
Se pune la foc mic pentru 25 minute (nu mestecați, eventual misacati cu mișcări circulare tigaia) după care opriți focul acoperiți și lăsați încă 5 minute ,înainte de a servi.
Orezul nu trebuie să fie fiert prea tare pentru a nu se lipii boabele,trebuie să fie „al dente”.