În luna martie a anului 2025, o echipă formată din 13 cei mai buni măcelari din România va participa pentru prima oară la World Butchers’ Challenge (WBC), cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei.
Pentru a-i găsi pe acești maeștri măcelari se vor organiza selecții la nivel regional sub genericul „Măcelari de elită”. Specialiștii măcelari și ucenicii măcelari din Banat sunt invitați să se înscrie gratuit, până în 20 mai, la selecțiile pentru echipă, iar selecțiile din Timișoara se vor ține în 25 mai.
Înainte de selecția propriu-zisă, specialiștii măcelari sau ucenici măcelari talentați din Banat sunt invitați să se înscrie gratuit pe site-ul elitamacelarilor.ro, până în data de 20 mai.
Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.
Selecția de la Timișoara va avea loc în data de 25 mai, în hipermarketul Auchan Iulius Mall (Piața Consiliul Europei 2). Candidații vor avea la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate. Juriul va puncta fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, precum și de creativitatea și complexitatea preparatelor finale. Cele patru zile de competiție vor fi adevărate spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste, iar apoi să deguste preparatele rezultate.
România este singura țară din sud-estul Europei care va concura în această competiție considerată cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei. World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor, la Paris, este eveniment bianual ajuns la cea de-a opta ediție. România va participa alături de alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și USA.
Participarea unei echipe românești la WBC este un proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” din Cluj în colaborare cu Top Chef Măcelar, cu scopul de a revitaliza meseria de măcelar.
„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug. Participarea la WBC va fi începutul acestui proces. Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan” și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.
Echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată din căpitan, șase titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve. Odată formată, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, care vor avea loc în spațiul pus la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie din Cluj.
Cei care ratează această dată de înscriere mai pot participa la selecțiile de la Iași (perioadă înscrieri: 20 mai – 3 iunie) sau București (perioadă înscrieri 10-24 iunie).
Delia S. Barbu