Ucenicii măcelari din Banat, invitați să se înscrie la World Butchers Challenge. Selecțiile vor avea loc în 25 mai la Timișoara

 

În luna martie a anului 2025, o echipă formată din 13 cei mai buni măcelari din România va participa pentru prima oară la World Butchers’ Challenge (WBC), cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei.

Pentru a-i găsi pe acești maeștri măcelari se vor organiza selecții la nivel regional sub genericul „Măcelari de elită”. Specialiștii măcelari și ucenicii măcelari din Banat sunt invitați să se înscrie gratuit, până în 20 mai, la selecțiile pentru echipă, iar selecțiile din Timișoara se vor ține în 25 mai.

Înainte de selecția propriu-zisă, specialiștii măcelari sau ucenici măcelari talentați din Banat  sunt  invitați  să  se  înscrie  gratuit  pe  site-ul elitamacelarilor.ro, până în data de 20 mai.

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de  abilitățile   tehnice,   una   dintre   următoarele   categorii   pentru   care   să concureze:   ucenic  măcelar   (sub 30 de ani),  tânăr  măcelar   (sub  35  ani)   sau maestru măcelar.

Selecția  de la Timișoara va avea loc  în data de 25 mai, în hipermarketul Auchan Iulius  Mall  (Piața Consiliul Europei 2). Candidații vor avea la dispoziție câte   45   de   minute   pentru   a   tranșa   semicarcase   de   porc   sau   vită   și   pentru   a transforma   carnea   rezultată   în   diferite   preparate.   Juriul   va   puncta   fiecare candidat   în  funcție   de   tehnica   de   realizare   a   tranșării,   precum   și   de creativitatea și complexitatea preparatelor finale.  Cele patru zile de competiție vor fi adevărate spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste, iar apoi să deguste preparatele rezultate.

România este singura țară din sud-estul Europei care va concura în această competiție considerată cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei. World Butchers’ Challenge  (WBC), programat anul viitor, la Paris, este eveniment bianual ajuns la cea de-a  opta  ediție. România va participa alături de alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța,  Germania,   Indonezia,   Marea   Britanie,   Islanda,   Irlanda,  Italia,  Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și USA.

Participarea  unei   echipe românești   la   WBC este  un  proiect  inițiat  de  Fundația   „Ștefan   Moldovan”  din Cluj  în colaborare cu Top Chef   Măcelar,  cu scopul de a revitaliza meseria de măcelar.

„În  urmă  cu  30 de   ani,   când am  pus  bazele   carmangeriei   împreună  cu  tatăl meu,  Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară  o   reevaluare   a   acestei   meserii   la  nivel   național,  pentru  ca tânăra  generație să fie atrasă de acest meșteșug. Participarea la WBC va fi începutul  acestui proces. Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu   să   păstrăm   dinamismul   și   dezvoltarea   industriei cărnii  în  România”,  a declarat  Cosmin  Moldovan,  președintele  Fundației  „Ștefan   Moldovan”  și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.

Echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată din căpitan, șase titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve. Odată  formată,  echipa  „Măcelari   de elită”  va   intra  într-o   perioadă   de  antrenamente,  care vor avea loc în spațiul pus la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie din Cluj.

Cei care ratează această dată de înscriere mai pot participa la selecțiile de la Iași (perioadă înscrieri: 20 mai – 3 iunie) sau București (perioadă înscrieri 10-24 iunie).

 

Delia S. Barbu

 

Related posts