Te afli aici: Acasa » TOP » Oportunităţi pentru turismul sportiv şi cultural montan in Caras-Severin

Oportunităţi pentru turismul sportiv şi cultural montan in Caras-Severin

Registrul Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, vineri 21.12.2012, ora 15.00 la conferinţa de presă din Văliug, jud. Caraș-Severin, la Bar Apreski Casa Baraj, a decernat a opta diplomă de excelenţă, a doua în domeniul REGENERĂRII REGIONALE prin iniţiative private pentru revitalizarea Banatului Montan, prin promovarea sportului de iarnă, ca urmare a punerii în funcţiune a pârtiei de schi Semenic Văliug.  Distincţia este acordată S.C. Casa Baraj S.R.L. şi promotorului acestui  proiect ambițios domnului IOAN POPA.

Regenerarea regională presupune revigorarea tuturor judeţelor componente. Caraş-Severinul, ca parte semnificativă a acestui proiect, are oportunităţi imense pentru turismul sportiv şi cultural montan. În cadrul proiectului nostru de susţinere a  principiilor regionalizării, în vara acestui an, am acordat Diploma de Excelenţă  Festivalului de Jazz de la Gărâna, promotorului său domnului Marius Giura, ca prim pas de promovare a zonei turistice Valiug-Gărâna-Semenic, ca un întreg. Pe lângă componenta culturală a zonei, un obiectiv principal al acestei strategii holistice este transformarea ei într-o destinație de schi internațională de succes, prin punerea treptată în funcțiune a celor 3 pârtii schiabile potenţiale şi anume: Văliug-Vârful Gozna Semenic, Gărâna-Semenic şi Crivaia-Vârfu Gozna. Telescaunul Casa Baraj, investiţie cheie a întregii operaţiuni, a fost montat în 2011 de către S.C. Casa Baraj S.R.L. în doar 2,5 luni, timp record având în vedere că în paralel s-a montat şi prima instalaţie de înzăpezire artificială din zonă. Această coborâre Semenic-Casa Baraj (Văliug) constituie coloana vertebrală a viitoarei pârtii ce va fi deservită de o telegondolă, cu o staţie intermediară, ce urmează să se monteze de către premianţii noștri pe traseul fostului telescaun Văliug-Semenic.  Astfel după o abandonare prelungită a activităţilor sportive alpine din zonă (în 2006 mai funcţiona doar schiliftul Birta) în doar 4 ani au fost puse în funcţiune 4 instalaţii de transport pe cablu pe Semenic şi anume: pârtia “Idioţilor”, pârtia Goznuţa (fostă Birta) achizitionată şi reamenajată de S.C. Casa Baraj, pârtia “Crucea de Brazi” şi parţial pârtia “Slalom Uriaş”. Toate aceste pârtii sunt deservite de skilifturi montate in perioada 2008-2010. De remarcat că lungimea coborârii de pe Semenic la Văliug, de 6 km, este cea mai lungă din România. Ca prim efect a acestor iniţiative private, numai într-un an numărul de turişti în zonă s-a dublat.

Sperăm că acestei perle turistice în devenire a regiunii noastre să i se mai adauge una, prin revigorare în foarte scurt timp şi a precursorului domeniilor schiabile din regiune, zona Muntele Mic, care beneficiază de zăpadă 156 zile pe an.

Aceste diplome recompensează în mod simbolic contribuţia iniţiatorilor locali privaţi la creşterea competitivităţii regiunii noastre prin „bune practici” şi fac parte dintr-un program mai amplu al RUR ce se va desfăşura pe parcursul a mai multor ani.

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus