Te afli aici: Acasa » TOP » Potentialul turistic al judetului Timis, mai bine valorificat

Potentialul turistic al judetului Timis, mai bine valorificat

            Potenţialul turistic al judeţului Timiş va fi mai bine valorificat, ca urmare a înfiinţării unei asocieri de tip cluster în domeniul turismului.  Documentele privind înfiinţarea au fost parafate luni, 27 ianuarie 2014, în Sala de Consiliu a Palatului Administrativ din Timişoara, în prezenţa celor 22 de membri fondatori.

            “După şase luni de muncă am reuşit să ne adunăm toţi la aceeaşi masă şi am finalizat toate procedurile legale pentru înfiinţarea clusterului în domeniul turismului. A avut loc şedinţa AGA de constituire şi sunt 22 de membri fondatori, printre care Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara, ADR Vest, ADETIM, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Universitatea de Vest Timişoara, societăţile care administrează staţiunile Buziaş şi Călacea, agenţii, operatori de turism şi firmele care se ocupă cu instruirea personalului sau care asigură servicii pentru evenimente. Preşedintele asocierii este Sorin Munteanu, directorul SC Tratamente Balneare SA Buziaş şi totodată vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România.

            Nu va fi o muncă uşoară însă este foarte important faptul că fiecare membru vine cu ceva: strategii, resurse, programe, contacte şi altele. Sunt convins însă că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate pentru că judeţul Timiş are un mare potenţial turistic. Se poate dezvolta turismul de tranzit, cel cultural, turismul de business şi turismul balneo-climateric. Lacul Surduc, staţiunile Buziaş şi Călacea, Cula turcească de la Ciacova, Rezervaţia Ornitologică Satchinez sau clădirile istorice din Timişoara sunt doar câteva dintre obiectivele care trebuie şi vor fi puse mai bine în valoare” – a declarat Marian Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, iniţiatorul proiectului de înfiinţare a clusterului.

            În perioada următoare va fi stabilit aparatul executiv al clusterului şi vor fi identificate elementele pentru crearea unui brand. De asemenea, vor fi schiţate proiecte, care vor putea fi definitivate şi depuse spre finanţare în momentul în care Uniunea Europeană va anunţa liniile de finanţare pentru domeniul turismului.

            Uniunea Europeană apreciază că aceste asocieri de tip cluster vor contribui semnificativ la atingerea obiectivelor Strategiei 2020 şi prin urmare în exerciţiul financiar 2014 – 2020 va aloca mai multe fonduri în această direcţie. Noi aşteptăm definirea liniilor de finanţare, procedură care ar urma să fie gata la mijlocul acestui an. Până atunci vom stabili aparatul executiv şi vom elabora o strategie, iar după ce Uniunea Europeană va trasa liniile de finanţare, vom putea depune proiectele“ – a declarat Marian Constantin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, coordonatorul proiectului de înfiinţare a clusterului.

            Tot luni, 27.01.2014 a fost constituit clusterul în domeniul agriculturii. În judeţul Timiş mai există clustere în domeniile IT, automotive, energie şi tipografie.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus