Competitivitatea economica a Regiunii Vest va creste prin specializare inteligenta

Vineri, 6 septembrie 2013, a avut loc la City Business Centre, în organizarea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) şi a Băncii Mondiale, conferinţa de încheiere a proiectului  „Servicii pentru creșterea competitivității și specializare inteligentă în Regiunea Vest”.  .

La eveniment au participat reprezentanţi ai firmelor private, companiile implicate în elaborarea raportului, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi ai instituţiilor publice deconcentate.

Proiectul pilot „Servicii pentru creșterea competitivității și specializarea inteligentă în Regiunea Vest“, finanțat în cadrul Programului Operațional de Asistență Tehnică 2007 – 2013 a cuprins evaluarea geografiei economice a regiunii, evaluarea teritoriului, evaluarea rezultatelor comerțului exterior, a infrastructurii pentru facilitarea comerțului, a transportului și logisticii, precum și o analiză a competititvității companiilor din regiune. „Specializarea inteligentă” a regiunii presupune o reconfigurare economică a Regiunii Vest care să determine îmbunătățirea competitivității economiei sale prin identificarea domeniilor și subdomeniilor cu potențial de factor dinamizator pentru sectorul de care aparțin și, implicit, pentru regiune.

În cadrul acestui proiect, derulat în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013, echipa de experți tehnici a Băncii Mondiale a realizat cinci studii prin care s-a urmărit realizarea unei evaluări aprofundate a competitivităţii sectoarelor economice ale Regiunii Vest. Acestea sunt: evaluarea rezultatelor comerțului exterior, evaluarea teritorială: profil, performanță și vectori de creștere în Regiunea Vest, evaluarea geografiei economice: provocări legate de dezvoltarea teritorială în Regiunea Vest;, infrastructura pentru facilitarea comerţului exterior, a transportului şi logisticii: principalele provocări şi oportunităţi, competitivitatea firmelor din Regiunea Vest: diagnoză, provocări și oportunități.

Cel de-al șaselea studiu a vizat realizarea de studii de caz la nivelul sectoarelor cu potențial de Specializare inteligentă.  Pe baza acestor analize, au fost propuse în cadrul raportului final, o serie de politici şi intervenţii prin care potenţialul de creştere al sectoarelor economice să poată fi mai bine valorificat, luând în considerare și baza de cunoaștere – Cercetare-Dezvoltare-Inovare – existentă în regiune.

Analiza realizată de Banca Mondială, precum și concluziile şi recomandările rezultate, vor constitui baza pe care se va construi „specializarea inteligentă” a Regiunii Vest și care va determina planificarea dezvoltării regionale, strategia de inovare a regiunii, precum și alocarea fondurilor europene pentru domeniul cercetare–dezvoltare–inovare pentru Regiunea Vest din următoarea perioadă de programare, 2014-2020.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.