Ecotransilvania a identificat aproape 20 de soiuri pomicole locale in zona Sighisoara-Tarnava Mare


Asociaţia Educaţional Ecologică Ecotransilvania, care a demarat proiectul Conservarea livezilor extensive şi a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului tradiţional din Transilvania” a identificat 19 soiuri pomicole tradiţionale dar şi soiuri moderne,omologate de măr şi păr în zona sitului Natura 2000 Sighişoara-Târnava Mare. În cadrul proiectului, în urma perioadei de inventariere a soiurilor pomicole locale s-au recoltat 205 probe de fructe, care au fost analizate la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Costul total al proiectului se ridică la o valoare de 77523 de euro, din care suma de 66000 euro este asigurată prin granturile SEE 2009-2014 din cadrul Fondului ONG din România. Primii paşi propuşi pentru anul 2014 au fost finalizaţi: încheierea activităţilor de teren, respectiv activitatea de inventariere a livezilor existente şi a soiurilor pomicole din zonă şi pregătirea pepinierei şcolare. Pentru aceste activități au fost intervievaţi 50 de localnici proprietari de livezi sau grădini cu soiuri tradiţionale şi astfel au fost completate datele cu informaţii despre vârsta pomilor, rezistenţa şi starea de sănătate, mod de folosinţă, depozitare a fructelor şi preparare a diferitelor reţete tradiţionale. Printre acestea au fost identificate 19 soiuri, dintre care menţionăm: Pătul, Poinic, Gustav durabil, Renet de Champagne, Renet de Landsberg, Renet Baumann, Frumos de Boskoop, Bismarck, Creţeşti, Moşmonoase, Dr. Lucius.

  Partenerul proiectului, Liceul Tehnologic Timotei Cipariu, din localitatea Dumbrăveni, a pus la dispoziţie un teren de 0.5 hectare pentru infiinţarea pepinierei, care a fost deja amenajată și așteaptă să fie populată de soiurile alese. Datorită condiţiilor speciale din acest an, respectiv slaba fructificare şi chiar absenţa fructificării în foarte multe zone din aria de proiect, echipa de experţi a fost nevoită să depună eforturi suplimentare pentru recoltarea materialului semincer şi a probelor de fructe. Ca masură preventivă au fost recoltaţi câteva sute de puieţi de păr sălbatic, măr, cireş, gutui, corcoduş şi nuc şi au fost plantaţi în pepinieră pentru situaţia în care din seminţe nu vor răsări suficienţi portaltoi.

Ne bucurăm că am avut rezultate atât de bune în prima fază a proiectului. Soiurile identificate vor fi inventariate și păstrate. Pe baza acestora vom realiza o broșură în care vor fi incluse toate și nu numai. Pentru promovarea importanței și păstrarea soiurilor pomicole locale în peisajul transilvănean vom încerca să adunăm cît mai multe persoane interesate la un seminar dedicat. Ne dorim ca prin aceste activități, rata abandonului livezilor să scadă considerabil; mai mult decât atât, încercăm să implicăm câți mai mulți tineri, asociații sau instituții pentru a transmite mai departe cunoștințele legate de creșterea soiurilor tradiționale”, afirmă Szapanyos Arpad, preşedintele Asociaţiei Educaţional Ecologice Ecotransilvania.

Proiectul a demarat oficial în data de 1 iulie 2014, se va finaliza în aprilie 2016 și cuprinde: Situl Natura 2000 „Sighişoara-Târnava Mare (SCI), parţial Situl „Podişul Hârtibaciului” (SPA) şi integral teritoriul GAL-urilor „Podişul Mediaşului” şi „Dealurile Târnavelor”. Asociaţia Educaţional Ecologică Ecotransilvania a fost înfiinţată în anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighişoara, pasionaţi de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale Romaniei – în special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membră şi a reţelei Wetlands Link International, numară trei doctori în biologie şi doi doctoranzi ce studiază impactul antropic asupra biodiversităţii şi, în special, relaţia dintre modurile de utilizare ale terenurilor şi diversitatea organismelor vegetale şi animale. Din martie 2011 asociaţiile Ecotransilvania şi Ecochoice au în custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizeşului, judeţul Cluj.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.