Te afli aici: Acasa » Mediu & Agricultură » Luna Pădurii – “Miracolul vieţii de la sămânţă la plantă”

Luna Pădurii – “Miracolul vieţii de la sămânţă la plantă”

 

 Luna Pădurii sărbătorită anual în perioada 15 martie – 15 aprilie, este unul dintre cele mai importante evenimente ecologice, fiind o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.

Începând cu anul 2010, Agenţia pentru Protectia Mediului Timiş şi-a propus să readucă în şcolile timişorene tradiţia plantării unui arbore de către fiecare elev în Luna Pădurii, în cadrul unui proiect de educaţie ecologică gândit pe termen lung, pentru formarea tinerei generaţii în spiritul protejării mediului înconjurător : “MIRACOLUL VIEŢII DE LA SĂMÂNŢĂ LA PLANTĂ”.

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Liceului Teoretic Nikolaus Lenau, Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, Inspectoratul Scolar Judetean Timiș, Palatul Copiilor din Timişoara şi Colegiu Silvic “Casa Verde” Timişoara în calitate de specialişti în silvicultură. Obiectivul acţiunii este de conştientizarea asupra importanţei pădurii ca ecosistem şi educarea tinerilor în privinţa modului de îngrijire a unei plante, de la însămânţare până ajunge la maturitate.

Activitatea de plantare magnolii, este parte a acestui proiect și s-a realizat în mai multe etape:

  • Etapa 1 – a început în primavara anului 2011 prin însămânţarea de magnolii în ghivece de către elevii din clasa a I-a C, sub directa supraveghere şi coordonare a unui specialist în domeniu.
  • Etapa 2 – în toamna anului 2011, plantuțele din ghivece au fost plantate de către elevi în pepiniera  Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş pentru a ajunge la maturitate.
  • Etapa 3 – va avea loc vineri 01 aprilie 2016  la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş, începând cu ora 1230. Elevii ajunși acum în clasa a VI-a C,  vor transplanta magnoliile  ajunse la maturitate într-o loc definitv de plantare, propus de ei în scopul obţinerii unui mediu ambiental recreativ verde.
  • La finalul activității elevii vor realiza o machetă  în care vor surpride  evoluția magnoliilor de la însămânțare până la maturitate. Pentru implicarea în acest proiect, elevii vor fi rasplătiți cu diplome.

Cum în data de 01 aprilie a fiecărui an se serbează “Ziua Păsărilor”, dorim ca împreună cu elevii clasei a VI-a C să marcăm şi acest eveniment. Elevii vor descoperi lucruri noi despre zborul, cântecul şi frumuseţea păsărilor de la reprezentanții Palatului Copiilor din Timişoara.

 

Tot în cadrul sărbătorii “Lunii Pădurii” în data de 15 aprilie 2016, Agenția de Protecția Mediului Timiş în parteneriat cu  Liceului Teoretic Nikolaus Lenau, Institutului de Cercetări, Amenajări Silvice Timișoara, Palatal Copiilor din Timişoara și cu sprijinul Primăriei din Bucovăț, va organiza o activitate tehnico – aplicativă cu caracter ecologic de plantare și de cunoaștere a naturii, la Parcul Dendrologic Bazoș.

Sub îndrumarea specialiștilor de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Timișoara, elevii din clasa a V-a A, de la Liceului Teoretic Nikolaus Lenau vor avea ocazia să cunoască  colecţia dendrologică de la Bazoş prin realizarea unui tur al arboretumului, după care elevii vor planta diverse specii de arbori din pepiniera acestei instituţii.

Reprezentanții Palatului Copiilor din Timişoara, vor realiza împreună cu elevii un tur de observare a păsărilor cu ochiul liber și cu ajutorul instrumentelor optice: telescop, binocluri. Totodată elevii vor afla informații interesante despre comportamentul păsărilor.

Reprezentantii Agenției Pentru Protectia Mediului Timiş vor învăța elevii despre importanța pădurilor și rolul ei ca factor stabilizator al mediului înconjurător.

 

Lasati un comentariu

You must be logged in to post a comment.

© 2012 TimNews, toate drepturile rezervate.

Mergi sus