Ideea de ocrotire a naturii a preocupat omenirea încă de la primele semne de poluare. Aceasta s-a extins pe măsură ce dezechilibrul om-natură a atins cote alarmante. Astăzi ne aflăm în faţa unei degradări de proporţii planetare care necesită o protecţie globală, posibilă numai prin formarea unei conştiinţe ecologice mondiale. Pentru realizarea acestui deziderat este necesară cunoaşterea modului de acţiune al factorilor poluanţi.
CO2 ,unul dintre cei mai periculoşi factori poluanţi, este o combinaţie a carbonului (C) cu oxigenul (O), care se găseşte liber în atmosferă în proporţie de 0,03%. Este un gaz incolor, fără gust, fără miros. Pentru plante,
CO2 este foarte important deoarece este folosit în procesul de fotosinteză, singurul proces prin care se sintetizează substanţele organice (glucide, lipide şi proteine) cu care se hrănesc toate vieţuitoarele de pe planeta nostră.
În concentraţie de 1% nu afectează sănătatea, dar la o concentraţie de 2-3% devine toxic pentru om, iar la 10% are efecte mortale în câteva secunde prin blocarea centrilor vitali.
În agricultură, în spaţiile controlate, la o concentraţie de 5%, se obţin sporuri la recoltare de până la 25-30%, prin intensificare fotosintezei.Având densitatea mai mare decât aerul (d CO2 =1,5 d aer), devine periculos în spaţiile în care sunt emanaţii naturale de CO2 (pivniţe, peşteri, silozuri etc.). Dacă în aceste spaţii au loc procese fermentative, înainte de a intra este bine să se facă proba chibritului sau lumânării aprinse.
Dioxidul de carbon este principalul vinovat în producerea efectului de seră care duce la încălzirea globală. În ultimii 150 de ani, decimarea pădurilor a dus la creşterea cantităţii acestuia pentru că s-a redus procentul asimilării de frunzele plantelor. Pornind de la valoarea de fond, anterioară industrializării, s-au constatat următoarele concentraţii de CO2 :
– în 1850 – 0,029%;
1925 – 0,030%;
1968 – 0,0315%;
1975 – 0,033%.
Nivel de prognoză pentru următorii 15-20 de ani – 0,06%, dacă nu se vor lua drastice măsuri de reducerea a emisiilor de gaze în atmosferă. În caz contrar consecinţele vor fi dramatice, cu efecte iremediabile pentru viaţă.