MEDIU / CLONAREA ÎNTRE NECESITATE ȘI PERICOL

Extremele realității actuale sunt uimitoare dacă ne gândim că avem informații din alte galaxii, iar pe planeta noastră există, încă, pete albe, că mintea unui om își poate găsi locul într-un computer – deși sunt oameni care nu știu să citească – vorbim de un orgasm electronic, când foarte mulți indivizi nu cunosc măsurile de protecție sexuală, există zone cu densitate umană insuportabilă pe km2 și zone în care nu trăiesc mai mult de 2-3 persoane pe km2.

Nanotehnologia a apărut, mai nou, și  în sectorul alimentar,  în spijinul  procurării facile a alimentelor și a îmbunătățirii calității lor. Nano-ingredientele pot fi folosite ca agenți anti-bacterieni sau pentru  schimbarea culorii sau aromei alimentelor, dar trebuie să se tină cont de faptul că la dimensiuni reduse, substanțele își modifică proprietățile. Specialiștii atrag atenția că nu există încă siguranță privind efectul „nanoalimentelor” asupra organismului, pentru a fi lansate pe piață.

Să ne gândim că în urmă cu câteva sute de ani, numărul locuitorilor era scăzut față de cele aproximativ 7 miliarde de azi. Evolutiv, în următorii 30-40 de ani, la acest număr de vor mai adăuga încă 2-3 miliarde. Se pune întrebarea: planeta noastră va putea asigura hrana pentru 9-10 miliarde de oameni? Vom avea resursele necesare? Evident, pe Terra există un foarte mic segment populațional care se ocupă de cercetare, iar cercetătorii au căutat, caută și vor căuta mereu soluții. Apariția și dispariția oiței Dolly, primul mamifer clonat în urmă cu câțiva ani, a dat un imbold ascendent tehnicilor de clonare sau de „copiere la indigo”, ajungându-se azi la controverse serioase privind exploatarea de tip industrial a vacilor clonate. În unele țări, se pare că a început comercializarea laptelui de la vacile clonate. De unde vaci clonate? Este suficient să amintim că nu mai există secrete privind tehnicile de clonare. Se știe că în urmă cu puțini ani au fost creați embrioni din ovule de vaci clonate din rasa Holstein, prin fecundare cu spermatozoizi de la tauri viguroși neclonați. Acești embrioni supuși congelării pot să ajungă oriunde în lume. Uimitor este faptul că producția de lapte și carne a vacilor clonate este de 2-3 ori mai mare decât a vacilor normale.

Între oamenii de știință, părerile sunt împărțite. Unii susțin apariția și extinderea animalelor clonate pentru consum, motivând abundența de alimente și prețul lor scăzut, alții se opun procedeului clonării, arătând cu degetul spre soarta lui Dolly și a altor animale clonate care au murit din cauza unor afecțiuni apărute post-clonare, din cauze necunoscute, dar susceptibile de răspuns imunitar scăzut. Ei se întreabă cine garantează siguranța netransmiterii anumitor afecțiuni la consumatori? Până în prezent, nu s-a dat niciun răspuns. Poate într-un viitor nu prea îndepărtat îl vom afla.

Related posts

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.